Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
NEVÂYÎ’NİN HAYRETÜ’L-EBRÂR ADLI MESNEVİSİNDE GEÇEN OLUMLU İNSAN TİPLERİ
2023
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Özet:

Evrenin var oluşundan bu yana insanoğlu, yaşamla ilgili çeşitli sorular sormuş hep özünü, var oluş sebebini ve kendini var edeni merak etmiştir. Bununla ilgili pek çok filozof, âlim ve din adamı fikir yürütmüş, çeşitli görüşler ortaya koymuştur. Ortak nokta hiçbir şeyin öylesine ve boş yere olmadığıdır. İnsan duyan, düşünen, hisseden, değerlendiren kısacası tüm diğer canlılara göre hayatı farklı yaşayan bir varlıktır. Yaşam serüveni boyunca deneyimlerinden dersler çıkarır, değişir, dönüşür her defasında özüne yeni bir şeyler katar. Dinler, kültürler ve toplumsal yasalar insanın davranışlarını sınırlandırır ve diğer insanlarla olan ilişkilerini de düzenler. Toplumların bir arada yaşama dürtüleri, onların birbirleriyle olan ilişkileri açısından tutum ve davranışlarında pozitif ve yapıcı olmayı gerektirir. Çağatay Türkçesinin şekillenmesinde çok büyük katkıları olan Ali Şir Nevâyî’nin “iyi insanlar kitabı” olarak da aktarılan Hayretü’l-Ebrâr adlı mesnevisi, tüm insanlığa örnek teşkil edecek olan “iyi insanı” tasavvufî deyişle İnsan-ı Kâmil’i anlatır. Bu çalışmada Hayretü’l-Ebrâr’da geçen olumlu insan tiplerinden bahsedilmiştir. İnceleme bölümü kişileri belli ölçülere göre çeşitli tipler halinde inceleyen ve psikolojinin bir kavramı olan tipoloji baz alınarak yapılmıştır. Eserde vefâlı, merhametli, cömert, hayâlı gibi olumlu kavramları karşılayan insan tipleri kategorize edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The greatness of the greatness of the greatness of the greatness of the greatness.
2023
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Özet:

Since the existence of the universe, the human son has always wondered about the essence, the cause of existence, and the existence of himself, asking various questions about life. A lot of philosophers, scientists and religious men have made their ideas and expressed various opinions about this. The common point is that nothing is such and empty. The human being who hears, thinks, feels, appreciates, is a living being that lives differently from all the other beings. Thro life he takes lessons from his experiences, changes, turns, adds something new to his essence every time he turns. Religions, cultures and social laws restrict the behavior of a person and regulate their relations with other people. The impulses of societies to live together require them to be positive and constructive in their attitudes and behaviors in terms of their relationships with each other. The name of Hayretü'l-Ebrâr, which is also translated as the "good people's book" of Ali Şir Nevâyî, who has a very large contribution to the formation of the Çağatay Turkish language, describes the "good man" in Tasavvufî with the words of Man-i Kâmil, which will be an example for all humanity. In this study we discussed the positive types of people in Wonderl-l-Ebrâr. The examination section was done on the basis of typology, which studies individuals in different types according to certain dimensions and is a concept of psychology. In the work, the kinds of people that meet the positive concepts of the wicked, mercyful, generous, and good are categorized.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Türkiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 575
Atıf : 1.079
2023 Impact/Etki : 0.03
Gazi Türkiyat