Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 57
 İndirme 11
Türkiye'de Köy Yönetimi ve Köy Yönetimi Üzerinde İdari Vesayet Yetkisi
2020
Dergi:  
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üniter yapı ilkesi Türk devlet sisteminin en temel özelliğidir. Bu sistemde devlet esas olarak, merkezi yönetim ve yerel yönetim ilkeleri üzerinden örgütlenmiştir. 1982 Anayasası’nın 127. maddesi uyarınca yerel yönetimler belediyeler, il özel yönetimleri ve köy yönetimleri şeklinde ifade edilmekte, devamında ise merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkisine sahip olduğu hüküm altına alınmaktadır. Vesayet yetkisinin kullanılmasına ilişkin ana çerçeve de yine 127.maddede düzenlenmiştir. Köy idarelerinin bir mahalli idare birimi olması onların devlet tüzel kişiliği dışında ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olmalarını da beraberinde getirmektedir. Böylece köy idarelerinin kendilerine haiz özerklikleri, bütçeleri, personeli bulunmaktadır. Her ne kadar anayasada köyler bir mahalli idare birimi olarak düzenlenmiş olsa da mahalli idareler için idarenin bütünlüğü ilkesi gereğince ön görülen idari vesayet denetimi, köyler üzerinde daha belirgin bir şekilde uygulanmaktadır. İdari vesayet ise kavramsal olarak, devlet tüzel kişiliği dışında bulunan kamu tüzel kişilerinin merkez tarafından denetlenmesi olup fakat bu denetimin hukuka uygunluk denetimi ile sınırlı tutulduğu bir denetim mekanizmasıdır. Zira köy idarelerini düzenleyen 442 sayılı Köy Kanunu, vesayet makamı olarak düzenlediği mülki idare amirlerine daha geniş vesayet yetkileri vermiştir. Ayrıca, köy tüzel kişiliğinin temsilcisi olan muhtarın da görev ve yetkileri köye ait işler ve devlete ait işler şeklinde düzenlendiğinden muhtarı bir bakımdan devlet memuru olarak telakki etmekte ve bu durum vesayet denetiminin sınırlarını genişletmektedir. Bu çalışmada başta 1982 Anayasası olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri uyarınca diğer yerel yönetim türlerine göre daha belirgin bir biçimde kullanıldığı gözlenen köy yönetimleri üzerinde vesayet yetkisi ve sınırları, vesayet yetkisinin kullanılma biçimleri, vesayet yetkisini kullanan organlar kimi örnek olaylar eşliğinde ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey, the administrative authority on the countryside and countryside administration
2020
Yazar:  
Özet:

The unitary structure principle is the most fundamental feature of the Turkish state system. In this system, the state is mainly organized through the principles of central governance and local governance. According to Article 127 of the Constitution of 1982, local governments are expressed in the form of municipalities, provincial private governments and rural governments, and the central governments are governed by the authority of administrative authority over local governments. The main framework for the use of the authority of the jurisdiction is also established in Article 127. The fact that the countryside governments are a local administrative unit also brings them to have a separate legal personality in addition to the state’s legal personality. In this way, the countryside governments have their own autonomy, budgets, staff. Although in the Constitution the villages are organized as a local administrative unit, the administrative supervision, which is anticipated in accordance with the principle of integrity of the administration for the local administrations, is more clearly applied to the villages. The administrative authority is a mechanism of control that is controlled by the center of public legal persons outside the state’s legal personality, but that control is limited to the law enforcement control. The 442 countryside law, which regulates the rural administrations, has given the ownership administrative authorities that it regulates as the jurisdiction. Furthermore, the mayor, who is the representative of the legal personality of the village, also has the responsibilities and powers in the form of the work of the village and the work of the state in a great way as a state official, and this situation expands the limits of the control of the property. In this study, in accordance with the relevant legislative provisions, including the 1982 Constitution, the observed countryside governments, which are used more clearly than other kinds of local governments, are addressed by examples such as the powers and limits of the powers of the powers of the powers of the powers of the powers of the powers of the powers of the powers.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 178
2023 Impact/Etki : 0.143
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi