Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Hükümet Sistemleri ve Yasalaştırma: Karşılaştırmalı Bir İnceleme
2020
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yasalaştırma günlük yaşamımızda neredeyse her alanda yer edinen politikaların uygulanmasının meşru zeminidir. Yasalaştırma sürecine etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Hükümet sistemleri, bunların başında gelmektedir. Hükümet sistemleri, karar verilen bir politikanın hangi koşullarla yasalaşacağı ve yasalaştırma faaliyetlerinde aktörlerin ağırlığı noktasında belirleyicidir. Bu durumda yasalaştırma faaliyeti, her hükümet sisteminde farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Yasalaştırma süreçlerinin farklılaşmasına neden olan hükümet sistemlerini önemli bir faktör olarak değerlendiren bu çalışmada literatürde en fazla yer edinen parlamenter rejim, başkanlık ve yarı başkanlık hükümet sistemleri üzerinden kamu politikalarının yasalaştırma süreçleri incelenmiştir. Ele alınan hükümet sistemlerinde politikaların yasalaşma aşaması, bahsi geçen sistemlerin en çok bilinen örneklerini teşkil eden ülkeler seçilerek karşılaştırılmıştır. Dört bölümde tasarlanan çalışmada, öncelikle hükümet sistemleriyle ilgili genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra parlamenter rejimin en saf biçiminin uygulandığı Birleşik Krallık, klasik Başkanlık sisteminin yegâne örneği olan ABD ve yarı başkanlık sisteminin prototipini teşkil eden Fransa örnekleri üzerinden yasalaştırma süreçleri incelenmiştir. Sonuç olarak, farklı hükümet sistemlerinin farklı yasalaştırma süreçlerine neden olduğu, parlamenter rejimde parlamentonun, başkanlık rejiminde başkanın, yarı başkanlık rejiminde hem parlamento hem başkanın yasalaştırma sürecinde etkili olduğu ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Government Systems and Legalization: A Comparative Review
2020
Yazar:  
Özet:

Legalization is the legitimate basis for the implementation of policies in almost every area of our daily life. There are many factors that influence the process of legalization. The government system is at the beginning. Government systems are determining the conditions under which a decision-making policy will be legalized and the weight of actors in the legislation activities. In this case, the legislation activity occurs in different forms in each government system. This study, which considers the government systems that lead to the differentiation of the legislation processes as an important factor, has studied the legislation processes of public policies through the parliamentary regime, the presidency and semi-presidential government systems, which are the most popular in literature. The legislation phase of the policies in the governments undertaken is compared by selecting the countries that are the most well-known examples of the governments undertaken. The study, designed in four sections, first provides general information about government systems. The United Kingdom, where the most pure form of parliamentary regime was implemented, studied the legislation processes through the examples of the United States, the only example of the classical presidency system, and the French prototype of the semi-presidential system. As a result, the different government systems have caused different legislation processes, the parliament in the parliamentary regime, the president in the presidential regime, the semi-presidential regime, both the parliament and the president are effective in the legislation process.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 324
Atıf : 2.564
2023 Impact/Etki : 0.104
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi