Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 10
ŞANLIURFA’DA Kİ SÜS BİTKİSİ TÜKETİCİLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİNİN SÜS BİTKİLERİNE BAKIŞLARINA VE ALIMLARINA OLAN ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Süs bitkileri, insanların gıda ihtiyacından ziyade ruhsal ve görsel ihtiyaçlarını karşılayan, yatıştırıcı, dinlendirici, mutluluk ve huzur verici sonuçları ile diğer tarımsal ürün çeşitlerinden farklılıklar göstermektedir. Diğer taraftan bulundukları mekânının fiziksel özelliklerini yumuşatan, iyileştiren, yarattığı katma değer ile ekonomiye ve istihdama önemli katkı sağlayan ve küresel olarak giderek büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Şanlıurfa, jeotermal kaynak ve mevsimsel özellikler nedeniyle süs bitkileri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa’da ki süs bitkisi tüketicilerinin demografik değişkenlerinin süs bitkilerine bakışlarına ve alımlarına olan etkilerinin belirlenmesidir. Bu araştırmanın esas materyalini Şanlıurfa’da yer alan süs bitkileri tüketicileri ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmakta olup, tüketiciler basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, anketler 2020 yılında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüketicilerin süs bitkileri ve çiçekler için harcadıkları para ile eğitim seviyesi ve çalışma durumu arasında istatistiksel olarak p<%5 önem seviyesinde, gelirleriyle ise p<%1 önem seviyesinde anlamlı bir farklılık vardır. Katılımcıların medeni durumları ile süs bitkileri ve çiçek alımı için yapılan harcamalar arasında ise istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>%5). Tüketicilerin süs bitkilerine olan tutum ve algılarının belirlenmesine için oluşturulan ölçek sorularına katılım oranları ile demografik değişkenler arasında istatistiki anlamlılık incelenmiş olup, buna göre medeni durum, eğitim seviyesi ile çalışma durumları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (p>%5). Diğer taraftan gelir ile ölçek puanları arasında yüksek düzeyde istatistiki anlamlı farklılık tespit edilmiş olup, önem düzeyi p<%1 olarak ölçülmüştür. Her iki analizde de en etkili faktör olarak gelir belirlenmiştir. Gelir arttıkça tutum, algı ve tüketim miktarı artmaktadır. Şanlıurfa’da süs bitkileri üretimin yaygınlaşmasıyla beraber fiyatlarında düşeceği, dolayısıyla tüketim miktarının artacağı öngörüsü nedeniyle, Şanlıurfa’da süs bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaşması teşvik edilmelidir. Bu çalışma bu konuda Şanlıurfa’da yapılan ilk çalışmadır.

Anahtar Kelimeler:

In Sanliurfa, the impact of the consumers of the SUS BITKIS on the SUS BITKIS and their knowledge of the demographic values
2021
Yazar:  
Özet:

Decorated plants differ from other kinds of agricultural products, with their calming, relaxing, happiness and calming results, which meet people’s spiritual and visual needs rather than their food needs. On the other hand, it has become a sector that mildens, improves the physical characteristics of the place in which it is located, has made a significant contribution to the economy and employment with the added value it creates and is globally growing. Sanlıurfa has a significant potential in terms of decorative plants due to its geothermal resource and seasonal characteristics. The aim of this study is to determine the effects of the demographic variables of the consumers in the decorative plant in the Sanlıurfa and their purchases. The main material of this study is the data obtained from the consumers and face-to-face surveys of decorated plants located in Sanlıurfa, consumers were determined by simple random sampling method, and surveys were conducted in 2020. According to the results obtained, there is a significant difference between the money consumers spend on decorating plants and flowers and the level of education and the work status statistically at p<5%, and their income at p<1%. There was no statistically meaningful relationship between the participant’s civic status and the expenditure for decorating plants and flowers (p>%5). The statistical significance between the participation rates and demographic variables in the scale questions created to determine the attitudes and perceptions of consumers to the decorative plants has been studied, and therefore no statistically significant difference has been found between the civil status, the level of education and the working conditions (p>%5). On the other hand, a high level of statistically meaningful differences between income and scale points have been detected, and the level of importance has been measured as p<1%. In both analyses, the income is determined as the most effective factor. As the income increases, the attitude, perception and consumption amount increases. In Sanlıurfa decorated plants should be encouraged to spread the cultivation of decorated plants in Sanlıurfa due to the prediction that the prices will fall with the spread of production, and therefore the amount of consumption will increase. This is the first work done on this subject in Sanliurfa.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 130
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources