Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 142
 İndirme 24
Geçmişten Günümüze Artvin Milletvekilleri: 1946’dan Günümüze Artvin Milletvekillerinin Sosyolojik Analizi
2013
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumsal yapı içindeki konumları, kontrol ettikleri kaynaklar ve sahip oldukları güç bakımından toplumsal hiyerarşinin en üst katmanlarını oluşturan elitler, bireyler ve toplumlar açısından hayati önem taşırlar. Yalnızca karar alma/verme sürecini değil, toplumların sosyo-politik yapılarının şekillendirilmesinde de stratejik roller üstlenirler. Siyasi elitler de, toplumların siyasi yapıları içinde, en etkin elit gruplarından birini oluştururlar. Milletvekilleri, siyasi elitlerin en temel unsurlarından biridir. Artvin milletvekilleri de, öteki illeri temsil eden milletvekilleri gibi, Türk siyasi elitlerinin en önemli bileşenlerinden birini oluştururlar. Öte yandan Karadeniz Bölgemizin en doğusunda yer alan Artvin, Türkiye için stratejik açıdan son derece özel bir yere ve öneme sahiptir. Bölgenin en güzel illerinden biri olan Artvin, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Bu yönüyle çok sayıda kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. TÜİK 2011 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre il nüfusu 166.394 kişidir. Artvin nüfusunun yüzde 55,22’si il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 44,78’i de belde ve köylerde yaşamaktadır. 2010 verilerine göre Artvin ili, illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında 40. sırada yer almaktadır. 2003 yılında Artvin gelişmişlik sıralamasındaki yerinin 43. sıra olduğu hatırlandığında, yaklaşık son on yıllık süreçte, kentin sosyo-ekonomik durumunda küçük çaplı da olsa bazı gelişmelerin yaşandığı söylenebilir. Bu çalışmada, Artvin milletvekillerinin sosyolojik profillerini ortaya koymak hedeflendi. Bu amaç doğrultusunda, Türk siyasi elitlerinin oluşturduğu araştırma evreninden, örneklem kümesi olarak 1946–2008 yılları arasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında görev yapmış Artvin parlamenterleri seçildi. “Konumsal Analiz Tekniği” kullanılarak, TBMM’nin kurumsal kayıtları ve yayınları, özellikle de meclis albümleri incelenerek, çok partili dönemde Artvin milletvekilliği yapmış siyasi elitlerin toplumsal özgeçmişleri temelinde bir veri seti oluşturuldu. Bu veri seti SPSS kullanılarak analiz edildi. Oluşturulan veri setinden hareketle öncelikli olarak yaş, cinsiyet, eğitim, mesleksel özgeçmiş, aile yapısı gibi sosyal ve demografik faktörlerden hareketle, çok partili dönem Artvin milletvekillerinin sosyolojik profilleri analiz edildi. İkinci aşamada ise, araştırmacının daha önce yaptığı araştırmalarda Çok Partili Dönem Türk siyasi elitleri ile ilgili bulgular temelinde, Çok Partili Dönem Türk siyasi elitleri içinde Artvin milletvekillerinin yeri incelenerek, Türkiye’nin genel siyasi yapısı içinde Artvin’in yeri irdelendi. <

Anahtar Kelimeler:

Artvin Members from the Past to Today: The Social Analysis of Artvin Members from 1946 to Today
2013
Yazar:  
Özet:

Their positions within the social structure, the resources they control and the power they possess, are vital to the elites, individuals and communities that make up the top layers of the social hierarchy. They take strategic roles not only in the decision-making process, but also in the formation of the socio-political structures of societies. Political elites also form one of the most effective elite groups within the political structures of societies. The members of the parliament are one of the most fundamental elements of the political elites. The Artvin members, like the other members of the Parliament, are one of the most important components of the Turkish political elites. On the other hand, Artvin, located in the east of our Black Sea Region, has a very special place and importance for Turkey from a strategic point of view. Artvin, one of the most beautiful provinces in the region, has a thousands of years of history. It has hosted many cultures and civilizations in this direction. According to the 2011 Address-based Population Registry System, the province’s population is 166,394 people. 55.22% of Artvin’s population lives in the province and district centers and 44.78% in the towns and villages. According to 2010 data, Artvin is ranked 40th in the region’s Social and Economic Development Rankings. When it is remembered that Artvin was ranked 43th in the development ranking in 2003, it can be said that some developments have occurred in the last decade in the city’s socio-economic situation, though small. In this study, the aim was to reveal the sociological profiles of Artvin’s parliamentarians. For this purpose, the research universe of the Turkish political elites, as a sample set, between 1946 and 2008, was elected Artvin parliamentarians who served under the roof of the Turkish Grand National Assembly. Using the "Local Analysis Technique", a set of data was created on the basis of the social CVs of the political elites who made Artvin parliamentary in the multi-party period, by examining TBMM's corporate records and publications, especially parliamentary albums. This data set was analyzed using SPSS. Moving from the data set created primarily from social and demographic factors such as age, gender, education, professional resume, family structure, the multidisciplinary period of Artvin's sociological profiles were analyzed. In the second phase, on the basis of the findings related to the multi-Partial Period Turkish political elites in the researchers previously conducted, the place of Artvin members in the multi-Partial Period Turkish political elites, the place of Artvin in the general political structure of Turkey, was examined. “The

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 361
2023 Impact/Etki : 0.081
Karadeniz Araştırmaları Dergisi