Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Osmanlı'dan Cumhuriyete Gümüşhane'de Göç
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Gümüşhane, Osmanlı hakimiyeti döneminde yoğun bir nüfus göçüne sahne olmuştur. Gümüşhane dahilinde maden ocaklarının açılması ve işletilmesi kırsalda yaşayanların maden ocaklarının olduğu yerlere taşınmalarına ve yerleşmelerine neden olmuştur. 19. Yüzyıldan itibaren ise Gümüşhane sancağı dahilindeki halk maden ocaklarının kapanması, doğal afetler, vergi sisteminin değişmesi, zorunlu askerlik uygulamasının getirilmesi ve özellikle sancağın kuzeyindeki arazilerin tarıma elverişli olmaması gibi sebeplerle ya mevsimlik işçi statüsünde gurbete çıkmış ya da ailece yerini yurdunu terk etmiştir. Göç edenler memalik- i şahanenin çeşitli yerleşmelerine gittikleri gibi başta Tiflis olmak üzere Rusya’nın hakimiyetindeki topraklara da gitmişlerdir. Öte yandan 1828- 1918 yılları arasındaki savaşlar da bölge halkının kitlesel boyutta göç etmesine sebebiyet vermiştir. Makalede referans eserlere ve arşiv kayıtlarına istinaden söz konusu göçler tespit edilip değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Migration from the Ottoman to the Republic in Silverhane
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The Silverhouse was a scene of intense population migration during the Ottoman domination period. The opening and operation of the mining stores within the Silverhouse has led to the people living in the countryside to move and settle in places where the mining stores are. 19th. From the century, the people in the Silkhouse shell have either closed the mining stores, natural disasters, the change of the tax system, the introduction of compulsory military practice, and especially the land in the north of the shell, for reasons such as not suitable for agriculture, or have left their home in the status of seasonal workers. As the immigrants went to the various settlements of the memalik-i shahan, they went to the territories under the domination of Russia, primarily Tbilisi. On the other hand, the wars between 1828 and 1918 also caused the population of the region to migrate massively. In the article, reference works and archive records are identified and evaluated.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 394
History Studies