Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KADIN ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIĞI ERGONOMİK RİSKLERİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ
2021
Dergi:  
Endüstri Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin en önemli ve en gelişmiş sektörlerinden biri olan tekstil sektörü ihracat, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, yatırım, istihdam, gayri safi yurt içi milli hâsıla, döviz girdisi açısından büyük ehemmiyete sahiptir. Tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği açısından yaşanan birçok tehlike ve riskler vardır. Bu tehlike ve risklerden en önemlilerden birisi de ergonomik risklerdir. Yapılan bu çalışmada Yozgat ili sınırları içerisindeki kadınların yoğun olarak çalıştığı bir tekstil fabrikasının bölümlerinin ergonomik risk açısından sıralanması problemi ele alınmıştır. Problemin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden olan Analitik Ağ Süreci (Analytic Network Process ANP )ve PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method For Enrichment Evaluations) yöntemleri kullanılmıştır. Ele alınan kriterler, literatürde yapılan çalışmalar ve uzman kişilerle belirlenmiştir. Altı kriter, 37 alt kriter ve altı alternatif belirlenmiştir. ANP yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları elde edilmiştir. PROMETHEE yöntemi ile de alternatiflerin sıralaması yapılmıştır. Yapılan sıralamada kadınların yoğun olarak çalıştığı Dikimhane bölümü ergonomik risk açısından ilk sırada yer almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Identification of the ergonomic risks that women are exposed to in the textile sector with critical methods of decision-making
2021
Yazar:  
Özet:

The textile sector, which is one of Turkey’s most important and most developed sectors, has a large capacity in terms of exports, manufacturing and industrial production, investment, employment, non-clean domestic state, foreign exchange income. As in all sectors, there are many hazards and risks in the textile industry as well as in terms of health and safety at work. One of these dangers and risks is ergonomic risks. This study addressed the problem of the ranging of parts of a textile factory where women work intensely within the Yozgat region in terms of ergonomic risk. The analysis process is an analytical network process (ANP) and PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method for Enrichment Evaluations). The criteria obtained were determined by studies in literature and experts. Six criteria, 37 sub criteria and six alternatives have been determined. The ANP method has achieved the weight of the criteria. The PROMETHEE method is also used to rank the alternatives. In the rankings made, the Women’s Working Division was ranked first in terms of ergonomic risk.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin en önemli ve en gelişmiş sektörlerinden biri olan tekstil sektörü; ihracat, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, yatırım, istihdam, gayri safi yurt içi milli hâsıla, döviz girdisi açısından büyük ehemmiyete sahiptir. Tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği açısından yaşanan birçok tehlike ve riskler vardır. Bu tehlike ve risklerden en önemlilerden birisi de ergonomik risklerdir. Yapılan bu çalışmada Yozgat ili sınırları içerisindeki kadınların yoğun olarak çalıştığı bir tekstil fabrikasının bölümlerinin ergonomik risk açısından sıralanması problemi ele alınmıştır. Problemin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden olan Analitik Ağ Süreci (Analytic Network Process; ANP )ve PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method For Enrichment Evaluations) yöntemleri kullanılmıştır. Ele alınan kriterler, literatürde yapılan çalışmalar ve uzman kişilerle belirlenmiştir. Altı kriter, 37 alt kriter ve altı alternatif belirlenmiştir. ANP yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları elde edilmiştir. PROMETHEE yöntemi ile de alternatiflerin sıralaması yapılmıştır. Yapılan sıralamada kadınların yoğun olarak çalıştığı Dikimhane bölümü ergonomik risk açısından ilk sırada yer almıştır.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Endüstri Mühendisliği

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 413
2023 Impact/Etki : 0.339
Endüstri Mühendisliği