Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
Rus kültüründe anahtar kavram olarak ekmek
2020
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Temel gıdalardan biri olan ekmek, birçok ülkenin tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Yüzyıllar boyunca birçok kültürde ekmek kutsal bir varlık kabul edilmiştir. Ekmek genellikle bolluğun sembolü olarak algılansada, aynı zamanda tarihte bir para birimi olarakta karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Mısır piramitlerindeki resimlerde ve Roma İmparatorluğu'nda da kullanılmıştır. Türk kültüründe ekmek yüzyıllardan beri kutsal bir meta olarak kabul edilmiştir. Türk kültürüne ve pek çok kültüre paralel olarak, Rus folklorunda da ekmek eşsiz bir yere sahiptir. Bolluk, refah ve zenginliği temsil eder. Bu makalede Rus folklor metinlerinde ekmeğin kültürel kavramı incelenmiştir. Çalışmanın amacı: 1) Rus dilinde ekmek kavramının anahtar karakterini göstermek; 2) Rus folklor metinlerinde yer alan ekmeğin, kültür kavramındaki yerini ve Rus Diline özgü dilsel özelliklerini incelemek; 3) modern dilbilimde ekmeğin kültürel kavramını yorumlamaktır. Bu makaledeki figüratif bileşenler açıklamalar, dilbilgisel çeviri sözlükleri, ekmek kavramına ilişkin işaretler, Rusça atasözleri, cümle bilimsel, dilsel ve kültürel açıklamalardır. Çalışmada kullanılan araştırma yöntemleri ise gözlem, açıklama, anlamsal, dilsel ve kültürel analiz ile karşılaştırmalı yöntemin unsurlarıdır. Bu çalışmanın özgünlüğü ve yeniliği araştırmanın çeşitli halk kültürü materyalleri üzerinden gerçekleştirilmiş olmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Bread As One Of The Key Concepts In Russian Culture
2020
Yazar:  
Özet:

Хлеб – один из основных продуктов питания, который существует уже два с половиной миллиона лет и играет важную роль в истории многих народов. Хотя хлеб в основном воспринимался как символ изобилия, он также исторически использовался в качестве валюты (например, вход в пирамиды в Египте, использование в Римской Империи). В турецкой культуре хлеб считался священным товаром на протяжении веков. Наряду с турецкой и другими культурами хлеб в русском фольклоре занимает также уникальное место и олицетворяет изобилие, процветание и богатство. Данная статья посвящена исследованию культурного концепта хлеб в русских фольклорных текстах. Цель работы: 1) показать ключевой характер концепта Хлеб в концептосфере русского языка; 2) исследовать особенности языковой реализации культурного концепта хлеб в русских фольклорных текстах и 3) представить трактовку культурного концепта в современной лингвокультурологии. Предметом исследования образной составляющей концепта хлеб послужили словарные статьи о хлебе в толковых, грамматических переводных словарях, лингвокультурогических описаниях; русские пословицы, поговорки, фразеологизмы, приметы и связанные с концептом хлеб. Методы исследования, использованные в работе: наблюдение, описание, метод семантического анализа, метод лингвокультурологического анализа, элементы сопоставительного метода. Новизна исследования заключается в том, что исследование проводится на разнообразном материале народной культуры.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.664
Atıf : 2.652
2023 Impact/Etki : 0.203
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi