Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
An Assessment on the origin of the lantern roof and its historical development stages in Central Asia
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Ahşap tütekli örtü başta Orta Asya, Sibirya, Kafkasya ve Anadolu coğrafyaları olmak üzere oldukça geniş alanlara yayılmış bir mimari unsurdur. Gerek geleneksel konut mimarisinin yanı sıra anıtsal ve dini mimaride yaygın kullanımı bulunmaktadır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda Kuzey Asya kökenli bir uygulama olduğu ve diğer bölgelere Orta Asya üzerinden dağıldığı ifade edilmiştir. Ancak bu görüşün arkeolojik verilerin ışığında ve tarihi süreç içinde kronolojik gelişimi ortaya konulamamıştır. Bu çalışma arkeolojik veriler ışığında kronolojik olarak ahşap tütekli örtüyü ele alarak söz konusu alana katkı sunmayı amaçlamaktadır. Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre bilinen en erken tarihli ahşap tütekli örtü uygulaması, Kuzey Kazakistan´da tespit edilmiştir. Kalkolitik döneme tarihlenen Botay yerleşiminde M.Ö. 3700-3500 yıllarına tarihlenen konutların ahşap tütekli örtüye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Botay´da M.Ö. 1500 yıllarına kadar aralıksız devam eden yerleşime ait yüzlerce konutta bu örtünün uygulanmaya devam edilmiştir. Arkeolojik veriler ışığında Tunç Çağın´dan itibaren bu örtü uygulamasının Botay´dan batıya Urallar ve Kafkasya´ya üzerinden Karadeniz´in kuzeyine, diğer yönden Altaylar ve Sibirya´nın derinliklerine, güneye doğru ise Orta ve Güney Kazakistan´a, daha sonra oradan Doğu Türkistan, Özbekistan ve Tacikistan´a doğru yayıldığı anlaşılmıştır. Kazakistan ve Sibirya bölgelerinde yerel mimarinin geleneksel bir unsuru haline gelerek günümüze kadar kültürel sürekliliğin bir göstergesi olarak uygulanmaktadır

Anahtar Kelimeler:

An Assessment of the Origin of the Tucumán (Tucumán) In Central Asia and Historic Stages of Development
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The wooden rubber cover is an architectural element spread to quite broad areas, mainly in Central Asia, Siberia, Caucasus and the Anatolian geography. There is a need for traditional housing architecture as well as a widespread use in monumental and religious architecture. So far, studies have stated that it is an application of north Asian origin and is distributed to other regions through Central Asia. However, the chronological development of this view has not been revealed in the light of archaeological data and in the historical process. This study aims to contribute to the area in light of archaeological data by chronologically dealing with the wooden rubber cover. According to the information obtained from archaeological excavations, the earliest known date of wood-covered cover application was discovered in Northern Kazakhstan. In the Calculate Period in the Botay settlement. The houses dated 3700-3500 years have been found to have a wooden rubber cover. M in Bottas. In hundreds of houses of settlements that continued uninterrupted until 1500 years, this coverage has continued to be applied. In light of archaeological data, it is clear that from the Tunch Age this coverage applied spread from Botay to the west through the Urals and the Caucasus to the north of the Black Sea, from the other side to the depths of the Altai and Siberia, from the south to the middle and south of Kazakhstan, and then from there to the east of Turkistan, Uzbekistan and Tajikistan. In the Kazakistan and Siberian regions, it has become a traditional element of local architecture and is applied as an indicator of cultural continuity until today.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 397
History Studies