Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 6
Ebeveyn-Ergen Çatışma Süreci ve Ergenlerin Problemli İnternet Kullanımı ile İlişkisi
2022
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ergenlik, ebeveyn-ergen arasındaki ilişkilerin daha karmaşık hale geldiği bir dönemdir. Ergenler anne babalarından daha fazla özerklik talep ederken, ebeveynler kendi beklentileri ve ergenlerin talepleri arasında denge kurmaya çalışırlar. Bu değişimler ebeveyn-ergen arasında daha yoğun ve sık çatışmalara neden olabilir. Çatışmaların artışı ise ergenin problemli davranışları ile ilişkilendirilebilir. Bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır: Çalışma 1’in örneklemi 173 ergen oluşturmaktadır (101 kız, %58.4, 72 erkek, %41.6). Çatışmanın ayrıntılı incelenmesinde cinsiyetin ana ve ortak etkisinin belirlenmesi amacıyla iki-yönlü ANOVA kullanılmıştır. Çalışma 2’nin örneklemi 221 ergen oluşturmaktadır (107 kız, %48.4, 113 erkek, %51.4). Ebeveyn ve ergenin birlikte geçirdikleri zamanın miktarının ve çatışma konularının Problemli İnternet Kullanımı (PİK) üzerindeki yordayıcılığı hiyerarşik regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular çatışma üzerinde ebeveyn ve ergenin cinsiyetinin ortak etkisini göstermektedir. Kız-anne ve oğlan-baba arasındaki çatışmalar daha olumlu yollarla çözülmektedir. Ayrıca, ebeveynleriyle daha fazla zaman geçiren ergenlerin PİK düzeyleri daha düşüktür. Ancak internet konusunda yapılan tartışmalar PİK’in yüksek düzeyiyle ilişkili bulunmuştur. Bu çalışma, ergenin kendi cinsiyetinden ebeveyniyle geçirdiği etkileşimin önemini ortaya koymaktadır. Ek olarak, ebeveyn-ergen etkileşimi PİK üzerinde koruyucu bir faktörken, internet hakkındaki çatışmalar risk faktörüdür.

Anahtar Kelimeler:

Parent-adolescent Conflict Process and The Relationship With Adolescents' Problematic Internet Usage
2022
Yazar:  
Özet:

The parent-adolescent relationship is getting more complicated during adolescence. Adolescents demand more autonomy; parents try to balance between adolescents’ demands and their own expectations. These changes may cause more frequent and intense conflict between parent-adolescent, which in turn would affect adolescents’ problematic behaviour. The present study has two parts: Study 1 aims to examine the impact of demographic variables, more specifically parent and adolescents’ gender, on conflict and Study 2 investigates the impact of conflict on PIU. The sample of Study 1 consisted of 173 adolescents (101 girls, 58.4%; 72 boys, 41.6%). The main and interaction effect of gender was analysed in the detailed conflict using two-way ANOVA. The sample of Study 2 consisted of 221 adolescents (107 girls, 48.4%;113 boys, 51.4%). The predicted role of the amount of time parents and adolescents spend together and conflict issues with problematic internet usage (PIU) was examined using the hierarchical regression model. Results revealed an interaction effect of parents’ and adolescents’ gender on conflict. Daughter-mother and son-father conflicts were resolved in more positive ways. Besides, adolescents who spent time with their parents had less PIU, but conflict about the internet was related to higher PIU. The study revealed that the duration of interaction between adolescents and their same-gender parents is critical for conflict resolution. Moreover, the interaction had a buffer role and the conflict on the internet was a risk factor for adolescents’ PIU.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 978
Atıf : 7.450
2023 Impact/Etki : 0.417
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi