Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Evaluations on The Landscapes of School Gardens: İzmit Central District of Kocaeli Province Sample
2017
Dergi:  
Mimarlık ve Yaşam
Yazar:  
Özet:

Çalışma sonucunda, okul bahçelerinin eğitim ve öğretimin bir parçası olarak ele alınması gerektiği, tüm öğrencilerin eğitim ve öğretim imkanlarından eşit olarak yararlanabilmesi için donatı alanları ve donatı elemanları organizasyonunda eşitcil bir standartın getirilmesi önerilmektedir. Okul bahçeleri; rekreasyonel, sosyal, ekolojik, psikolojik, öneme sahip olup,  çocuk ve gençlerin yetişmesini, gelişmesini etkileyen alanlardır. Çocuk ve gençlerin günlük yaşamlarının büyük bir bölümü de okulda ve okul bahçelerinde geçtiğinden, okul bahçelerinin düzenlenmesi iç mekanlar kadar önemli alanlardır. Bu çalışmanın amacı; Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan okullar örneğinde, okul bahçelerinin peyzajına ilişkin durum değerlendirmesi yapmaktır. Bu amaçla;  İzmit’te yer alan 30 ilköğretim okulu ve 19 lise-dengi okul olmak üzere toplam 49 adet okul bahçesi,  alan kullanım biçimleri, donatı elemanları ve bitki materyali yönünden incelenerek değerlendirmeler yapılmıştir. Okulların alan kullanımlarına ilişkin analizlerde oransal dağılım, donatı elemanları ve bitki materyali verilerinin analizinde ise frekans dağılımı yöntemleri kullanılmıştır.  Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; okul bahçelerinin peyzajına yeteri kadar önem verilmediği belirlenmiştir.   Alan kullanımı yönünden mevcut değerlerin,  gelismis ülkelerdeki standartların çok altında olduğu tespit edilmiş, ilköğretim okullarının sadece % 43,33’ünde,  lise ve dengi okullarında ise %57,89’unda yeşil alanların bulunduğu tespit edilmiştir. Yeşil alan varlığı yönünden;  en fazla yeşil alana sahip olan okul ile en az yeşil alana sahip olan okul arasında ilköğretim okullarında 313 kat fark,  lise ve dengi okullarda ise 57 kat fark olduğu belirlenmiştir. Mevcut yesil alanlarda ise bitki tür çeşitliliği çok azdır. Çim alanlar ile çiçeklikler yok denecek düzeydedir. Oyun çağındaki çocukların eğitim gördüğü ilköğretim okullarının %93,34’ünde oyun grubu bulunmamaktadır. Lise ve dengi okulların  %47’sinde basketbol ve voleybol için uygun çok amaçlı spor alanı bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mimarlık ve Yaşam

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 533
2023 Impact/Etki : 0.127
Mimarlık ve Yaşam