Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Sanat Eğitiminin Gerekliliği: Eskişehir Örneği
2023
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlıda ilk kez 18. yy.’ da III. Selim döneminde başlayan sanat eğitimi, Cumhuriyet döneminde batılılaşma hareketlerinin bir sonucu olarak, dönemin ihtiyacı olan eğitim modellerinin uygulanması için çağdaş eğitim kurumlarının açılmasıyla hız kazanmıştır. Bunlar arasında yüksekokul ve fakülteler de yer almaktadır. Ülkemizde sanat eğitimi alanında batılı eğitim sistemine uygun akademik çalışmalar hızla devam ederken, lise dengi okulların eğitim müfredatında ise sanat eğitimi dersleri, ilk defa 1952 yılında seçmeli olarak yer almıştır. Sanat eğitimini tam anlamıyla lise düzeyine taşımak 1989 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol tarafından İstanbul’da Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinin kurulmasıyla gerçekleşmiştir. Bauhaus okullarının felsefesi örnek alınarak oluşturulan okullar, lise düzeyinde ülkemizde karşılık bulamamıştır. Bunun en büyük göstergesi olarak ülkemizde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerindeki sanat eğitimi derslerinin seçmeli olarak okutulması gösterilebilir. MTAL’de görev yapan öğretmenlere göre sanat eğitiminin gerekliliğine ilişkin görüşlerini saptamak için yapılan bu araştırma, online anket formunun kullanıldığı nicel bir araştırmadır. Araştırmanın temelini 2021/2022 Eğitim öğretim yılında Eskişehir’in merkez ilçesinde yer alan ve Millî Eğitim Bakanlığının 2020/2021 yılında başlatmış olduğu “1000 Okul” projesi kapsamında yer alan Şehit Murat Tuzsuz MTAL, Habip Edip Törehan MTAL ve Şehit İlker Karter MTAL’de görev yapan 169 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma örnekleminde yer alan öğretmenlere göre sanat eğitimi alan öğrencinin özgüveni yüksek, bireysel olarak kendini ifade edebilen, toplum ile ilişki kurabilen ve problemler karşısında çözüm önerisi getiren bir gelişime sahip olacağı bu nedenle de Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için sanat eğitiminin gerekli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.189
Milli Eğitim Dergisi