Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 64
 İndirme 33
STEM Motivasyon Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2020
Dergi:  
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı orijinali İngilizce olan STEM (Bilim-Teknoloji-Mühendislik-Matematik) devam eden motivasyon ölçeğini Türkçeye uyarlayarak geçerlilik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. İki İngilizce dil uzmanına ölçeği İngilizceden Türkçeye çevirmesi istenmiştir. Çevirinin Türkçeye uyarlanmasından sonra iki Türk dil uzmanına ölçeğin Türkçe hali verilmiş, anlaşırlığına ilişkin yapılan düzenlemeden sonra karşılaştırılma yapılarak, geçerliliği sağlanmıştır. Örneklemi 438 (%54,1) kız, 372 (%45,9) ‘si erkek öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin analizi için ölçeğin güvenirliği, doğrulayıcı faktör analizine, STEM motivasyon ölçeği ve alt boyutlarının ilişkisine yer verilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, kabul edilebilir uyum değerleri hesaplamıştır (RMSEA=0,076, SRMR=0,01, CFI=0.89). Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,84 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik olmak üzere 4 boyuttan ve 25 maddeden oluşan STEM motivasyon ölçeğinin ortaokul öğrencilerine yönelik motivasyon STEM alanları çalışmalarında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğuna işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation of the STEM Motivation Scale to Turkey: Validity and Trust Study
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to do validity and reliability work by adapting the continued motivation scale to the English language STEM (Science-Technology-Engineering-Matematics). Two English language experts were asked to translate the scale from English to Turkish. After the translation was adapted to Turkish, two Turkish language specialists were given the Turkish status of the scale, compared after the arrangement on its understanding, validity was provided. The sample consists of 438 (54.1%) girls and 372 (45.9%) male students. For data analysis, the reliability of the scale, the verifying factor analysis, the STEM motivation scale and the relation of the subdimensions were included. According to the results of the analysis, it calculated acceptable compatibility values (RMSEA = 0,076, SRMR = 0,01, CFI = 0,89). The Cronbach Alpha reliability ratio of the measure is calculated at 0.84. The findings indicate that the STEM motivation scale, which consists of 4 dimensions and 25 matters, including science, technology, engineering and mathematics, is a valid and reliable tool that can be used in the study of the STEM fields of motivation for high school students.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 7.355
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi