Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Otistik Spectrum Bozukluğunun Yapay Sinir Ağları ile Tespiti
2023
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Otistik Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen yada yaşamın ilk yaşlarında sosyal ilişkilerde ve fizyolojik gelişimde gecikme ile kendini gösteren ve aynı zamanda iletişimde sorunlara neden olan nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Hastalığın bireyler üzerinde etkisinin erken tanı ile azaltılması mümkündür. Ancak OSB’yi erken yaşta tespit etmek zaman ve maliyet gerektirmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda OSB vakalarında ciddi bir artış olduğu görülmektedir. Bu artışı önlemek için erken tanı için karar destek sistemleri oluşturulmalıdır. Özellikle 12-36 aylık çocuklar için OSB tanısı koymak için karar destek modellerinin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada 12-36 aylık çocuklar için yüksek doğrulukta OSB tespitinde yardımcı olabilecek bir model geliştirilmiştir. Oluşturulan modelde kullanılan veri seti Thabtah tarafından geliştirilen ASDTests isimli mobil uygulamadan toplanmıştır. Tahminleme aşamasında destek vektör makinesi, Naive Bayes, rasgele orman , yapay sinir ağları olmak üzere dört farklı makine öğrenimi algoritması kullanılmıştır. Sınıflandırma sürecinde yapay sinir ağları, rasgele orman sınıflandırıcı ile yüksek başarı oranı elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Detection Of Autistic Spectrum Disorder Using Artificial Neural Network
2023
Yazar:  
Özet:

Autistic Spectrum Disorder (ASD) is a neuro-developmental disorder that is congenital or manifests with a delay in social relations and physiological development at an early age, and also causes problems in communication. It is possible to reduce the effect of the disease on individuals with early diagnosis. However, detecting ASD at an early age requires time and cost. In the studies conducted in recent years, it is seen that there is a serious increase in ASD cases. In order to prevent this increase, decision support systems should be established for early diagnosis. It is important to develop decision support models to diagnose ASD, especially for children aged 12-36 months. In this study, a model was developed that can help in detecting ASD with high accuracy for 12-36 months old children. The data set used in the created model was collected from the mobile application named ASDTests developed by Thabtah. In the estimation phase, four different machine learning algorithms which are support vector machine, Naive Bayes,Random Forest and Artificial Neural Network were used. In the classification process, high success rate was obtained with artificial neural network, random forest classifier.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.854
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi