User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 18
 Downloands 13
XIX. YÜZYILDA BİR DİVAN ŞAİRİ RECÂÎ-ZÂDE AHMED CEVDET’İN DİVANÇE’Sİ
2023
Journal:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Yaklaşık altı yüzyıl boyunca devam eden divan edebiyatı geleneği, pek çok şair yetiştirmiştir. Bu şairlerden biri de Recâî-zâde Ahmed Cevdet’tir. Yapılan araştırmalar, Ahmed Cevdet’in XIX. yüzyıl divan şairlerinden biri olduğunu göstermektedir. Şairin asıl adı Ahmed Cevdet’tir. Ahmed Cevdet’in doğum tarihi hakkında herhangi bir bilgi bulunamamaktadır. 1831 yılında vefat etmiştir. Şair yaşadığı dönemde Recâî-zâde Cevdet olarak bilinmektedir. İstanbul’da doğan Ahmed Cevdet’in tahsil hayatı ile ilgili fazla bilgi bulunmamaktadır. Ahmed Cevdet İstanbullu şairlerdendir. Şair, Bâb-ı Âlî Dahiliye Kalemi’nde memur olarak çalışmıştır. Genç yaşta vefat eden Ahmed Cevdet’in bilinen üç eseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki Nevâdirü’l- Âsâr fî Mütâla’ati’l-Eş’âr, ikincisi Zînetü’l-Mecâlis, üçüncüsü ise Türkçe Divançe’sidir. Şairin mürettep bir Divançe’si vardır. Türkçe Divançe’sinin İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde iki, Millet Kütüphanesi’nde iki, Avusturya Kütüphanesi’nde bir olmak üzere toplam beş nüshası bulunmaktadır. Ahmed Cevdet şiirlerinde Cevdet’i mahlas olarak kullanmıştır. Şairin Divançe’sinde; 71 gazel, 43 beyit, 12 kıt’a, 4 kaside, 5 murabba, 4 muhammes, 4 mısra, 2 tahmis, 2 mesnevi, 1 terkib-bend olmak üzere toplam 148 manzume bulunmaktadır. Ahmed Cevdet Divançe’sinde pek çok konuyu işlemiştir. Şair en fazla aşk konusu işlemiştir. Bu çalışmada ilk önce Ahmed Cevdet’in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, ardından Divançe’sindeki manzumelerin şekil ve muhteva özellikleri, örneklerle birlikte ele alınmıştır. Ahmed Cevdet’in Divançe’si bilim dünyasına tanıtılmıştır.

Keywords:

A Divan Poet In The Xixth Century Recâî-zâde Ahmed Cevdet's Divance
2023
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 475
Cite : 1.315
2023 Impact : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi