Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 2
Fransız Kaynaklarına Göre Osmanlı Devleti Topraklarında Kurulan Yabancı Sermayeli Bankalar Arasındaki Rekabet (1856-1914)
2020
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti toprakları bankacılık sektörü ile on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında tanıştı. Bir yandan yabancı sermayeli yeni bankaların kurulduğu, diğer yandan da başka ülkelerdeki eski bankaların yeni şubelerinin açıldığı gerçeğiyle karşılaştı. Fransız Ekonomi ve Finans Bakanlığı arşivlerinde bu tarihsel olaylara ilişkin kayıtlar vardır. Söz konusu kayıtlar bu sektördeki rekabete ilişkin bilgileri de kapsamaktadır. İşte bu çalışmada anılan kayıtlardan yararlanılarak Osmanlı Devleti topraklarındaki bankacılık sektörüne ilişkin rekabet incelenmektedir. Aslında Osmanlı Devleti topraklarında bankacılık sektörü ilgili görüşlere ilk defa 1856 yılında ilan edilen Islahat fermanında rastlanmaktadır. Bu fermandan önce 1847 yılında, iki Galata bankerin tarafından Bank-ı Dersaadet kurulmuş olsa da ömrü çok uzun olmamıştır. Ancak uzun ömürlü bankalara giden yolda ilk kilometre taşı olma rolünü oynamıştır. Osmanlı Devleti topraklarında yabancı sermayedarlar tarafından banka kurma işi kârlı bir iş olduğu anlaşılmıştır. Bu doğrultuda, yabancı semayedarlar Osmanlı Devletine yeni öneriler getirmişlerdir. Bu öneriler doğrultusunda 1857 yılında İngiliz sermayesi ile Osmanlı Bankası kurulmuştur. Yedi yıl sonra Fransız sermayesi de bu bankaya ortak olmuştur. 1881 yılından başlayarak Alman yatırımları artmaya başlayınca Osmanlı Devleti topraklarında Deutsche Bank gibi Alman bankalarının şubeleri de pastadan pay almak için çabalamışlardır. Bu ise anılan şubelerin Osmanlı bankası şubelerine rakip olmasından başka bir anlama gelmemiştir. Rekabetin en yoğun biçimlerine ise Almanya ve Fransa bankalarının şubeleri arasında rastlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

According to French sources, the competition between foreign capital banks established in the Ottoman State territories (1856-1914)
2020
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State land met with the banking sector in the second half of the nineteenth century. On the one hand, the fact that foreign capital new banks were established, on the other hand, the new branches of old banks in other countries were opened. The archives of the French Ministry of Economy and Finance contain records of these historical events. These records also include information about competition in this sector. This is the basis of the records mentioned in this study, the competition in the banking sector in the Ottoman State territory is examined. In fact, in the Ottoman State territory, the banking sector is first found in the Islahat ferment, which was declared in 1856. Before this farm in 1847, the Bank of Dersaadet was founded by two Galata banks, but its life was not too long. But he played the role of becoming the first kilometre stone on the way to long-lived banks. It is understood that the establishment of banks by foreign capitalists in the Ottoman State territory is a profitable business. In this direction, foreign semejaders have brought new suggestions to the Ottoman State. According to these recommendations, the Ottoman Bank was founded in 1857 with British capital. Seven years later, the French capital became a partner with this bank. Starting in 1881, when German investments began to rise, German banks, such as Deutsche Bank, in the Ottoman State, also strived to get a share of the cake. This does not mean anything other than that the branches of the Ottoman banks are competing. The most intense forms of competition were found between the branches of the German and French banks.

Anahtar Kelimeler:

Competition Between Foreign Capital Banks Established In The Soils Of The Ottoman State According To The French Resources (1856-1914)
2020
Yazar:  
Özet:

The idea of establishing a bank in the Ottoman Empire occurred later than industrialized European states. The idea of establishing a bank was mentioned for the first time in the Islahat Edict, which was announced in 1856. First, Bank-ı Dersaadet was established by two Galata bankers, but the life span of this bank was not very long. However, foreign states, who thought that the establishment of a bank in the Ottoman lands was profitable, brought new proposals. As a result of these proposals, Ottoman Bank was established in 1857 with English capital, and French capital became a partner of this bank seven years later. When German investments started to increase in 1881, bank branches established by German banks such as Deutsche Bank became rivals to the Ottoman Bank. In this study, the competition between foreign banks and foreign bank branches in the early twentieth century will be revealed by using archives of the French Ministry of Economy and Finance.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 593
Atıf : 3.313
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
2/520

IBAD Sosyal Bilimler Dergisi