Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Atatürk Ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Öğrencilerinin HIV/AIDS Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

AMAÇ : Bu çalışma, Atatürk ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi klinik öğrencilerinin İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) ve Edinsel Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (AIDS) hakkındaki bilgi düzeylerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. YÖNTEM : Diş hekimliği öğrencilerinin HIV / AIDS'e karşı farkındalık ve tutumlarını değerlendirmek için 10 sorudan oluşan bir anket hazırlandı. Öğrencilerle yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplandı. Tanımlayıcı tipte düzenlenen bu araştırma, 01 Temmuz - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Atatürk ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerin HIV / AIDS'e karşı farkındalık ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla, çoktan seçmeli ve boşluk doldurmalı sorulardan oluşan, anket formu kullanılmıştır . Elde edilen verilerin istatistiksel analizi ki-kare karşılaştırma testleri kullanılarak yapıldı; p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR : Verilen cevaplara bakıldığında farkındalık seviyesinin tüm katılımcılar arasında yüksek değerlerde olduğu görülse de, dördüncü sınıf öğrencilerinin beşinci sınıf öğrencilerine göre HIV konusunda daha az bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Sonuçlar p0.05 düzeyinde anlamlı olarak belirlenmiştir. Ayrıca her iki üniversite öğrencilerinin verdiği cevaplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. (p>0.05) Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yapılan ankette AIDS’de ortaya çıkan komplikasyonların sorulduğu bir soruya 4.sınıf öğrencilerinin % 48’i, 5. sınıf öğrencilerinin ise %73‘ü pamukçuk cevabını vermişlerdir. Atatürk Üniversitesinde yapılan ankette ise AIDS’li hastalarda HIV virüsünün izole edilebildiği bölgelerin sorulduğu soruda 4.sınıf öğrencileri %70, 5.sınıf öğrencileri % 84 oranında meni cevabını vermişlerdir. SONUÇ: Çoğu öğrencinin HIV/AIDS'in nasıl bulaştığı konusunda yetersiz kaldıkları ve HIV/AIDS konusunda bilgi ve kaynak eksikliğinin yanlışlığı tetiklediği sonucuna varılmıştır. Bu bulgulara göre, özellikle klinik öğrencileri için HIV/AIDS hastalarına olumlu tutumlar oluşturmak için etkili eğitim programları hazırlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Ataturk and the University of the Nine May School of Dentistry Clinical Students' HIV/AIDS Information Level Comparison
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the level of knowledge of the clinical students of the Ataturk and the Faculty of Dental Medicine of the Nine May University about the Human Immunodeficiency Virus (HIV) and the Edental Immunodeficiency Syndrome (AIDS). A survey consisting of 10 questions was prepared to assess the awareness and attitude of dental students to HIV/AIDS. Data was collected by face-to-face conversations with students. This study, which was conducted in a defining type, was conducted on Atatürk and Ondokuz May University students from July 1 to December 31, 2019. In order to evaluate the awareness and attitude of students to HIV/AIDS, the survey form, which is already composed of selective and vacuum-filled questions, has been used. The statistical analysis of the obtained data was carried out using ki-quare comparison tests; the value p<0.05 was statistically meaningful. Results: While the level of awareness was high among all participants, it was found that fourth-class students were less aware of HIV than their fifth-class students. The results are significantly determined at the level p0.05 of July. There is also no significant difference between the two university students’ answers. by p>0. A survey conducted at the Nine May University asked a question about the complications arising from AIDS, 48% of 4th grade students and 73% of 5th grade students gave a cotton answer. In the survey conducted at the University of Atatürk, the question of the areas where HIV virus can be isolated in AIDS patients, 4th grade students, 7th grade students, 5th grade students, 84% responded to the question. The conclusion is that most students are insufficient about how HIV/AIDS is transmitted and the lack of information and resources about HIV/AIDS causes errors. According to these findings, effective training programs should be prepared to create positive attitudes to HIV/AIDS patients, especially for clinical students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 254
Selcuk Dental Journal