Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
TEZKİRELERDE DOĞUM İFADELERİ HAKKINDA TESPİTLER
2022
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Tezkireler, şairlerin doğumu, ölümü, eğitimi, sanat anlayışı gibi pek çok konuda bilgi vermesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Bunların yanında dönemin sosyal, ekonomik, kültürel hayatı ile ilgili barındırdığı bilgiler ve tarihe yardımcı olacak içerikler taşıması bakımından sosyoloji, tarih gibi bilim dalları tarafından da başvurulan kaynaklar arasındadır.

Bu çalışmada öncelikle XVI., XVII. ve XVIII. yüzyıl şuara tezkireleri, şairlerin doğumu anlatılırken kullanılan ifadeler ve söyleyiş tarzları bakımından incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular, kategorize edilerek alt başlıklara ayrılmıştır. Doğum ile ilgili ifadelerin bazılarının; benzetme, mecaz unsurları kullanılarak oluşturulduğu, bazılarınınsa gerçek anlamıyla kullanıldığı görülmüştür. Bazı tezkirelerde doğum ile ilgili çok az ifadeye rastlanırken, bazı tezkirelerde doğum ifadelerinin yoğun olduğu dikkat çekmiştir. Aynı zamanda doğum ifadelerinden bir kısmının oldukça sade ve hayal gücüne dayanmayan, gerçekçi bir yapısı varken; bir kısmının ise yazarların muhayyilesinin genişliği, kelime hazinesinin zenginliği ve sanat anlayışları neticesinde şekillenmiş olduğu görülmektedir.

Örneklerin tamamında şairlerin doğum tarihleri hakkında bir bilgiye rastlamak mümkün değilken, neredeyse hepsinde doğdukları yer belirtilmiştir. Tarih belirtmekteki bu durumun, tasavvufî bir alt yapısının olabileceği veya dönemin şartları düşünüldüğünde bilgi eksiliğine dayalı olarak geliştiği söylenebilir.

İnceleme sonunda, tespit edilen bulgular ve çıkarımlar sonuç bölümünde ele alınmıştır. Buna göre bazı tezkire yazarlarının değişik metaforlar kullanarak doğum hadisesi anlattığı; bazı yazarların ise mecazlarla ve deyimlerle doğumu ifade ettiği görülmüştür. Bazı tezkirelerde sadece şairin nereli olduğu belirtilmiş, bazı tezkirelerde ise doğmak, hayata gelmek, mütevellid olmak gibi doğrudan doğumla ilgili ifadeler kullanıldığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The births in the births
2022
Yazar:  
Özet:

Tezkires have an important place in the way that poets provide information on many topics such as birth, death, education, art understanding. In addition to this, information about the social, economic, cultural life of the period and the contents that will help to history are among the sources also applied by the sciences such as sociology, history.

First of all, the 16th and the 17th. and XVIII. The century’s poetry theses were studied in terms of the expressions and speaking styles used when describing the birth of the poets. The results obtained from the review are categorized and divided into subtitles. Some of the expressions concerning birth have been found to be created using comparisons, mecas elements, and some are used in real sense. In some texts there are very few expressions about birth, but in some texts it is noted that the expressions of birth are intense. At the same time, some of the birth expressions have a very simple and unimaginable, realistic structure, while some appear to have been formed as a result of the width of the writer’s imagination, the wealth of the word treasure and the art concepts.

While in all the examples it is impossible to find information about the dates of birth of the poets, almost all of them are indicated where they were born. This situation in the date can be said that it may have a tasavufic substructure or that it is developed on the basis of a lack of information when taking into account the conditions of the period.

At the end of the review, the findings and findings identified were discussed in the result section. According to this, it has been seen that some authors of the thesis use different metaphors to tell the birth event, while some authors express the birth with mosques and words. In some texts, it is only stated where the poet is from, and in some texts, it is used expressions directly related to birth, such as being born, coming to life, being humble.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.223
2023 Impact/Etki : 0.121
International Journal of Languages Education and Teaching