Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 17
Ergenlerde Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu İle Öznel İyi Oluş Arasındaki İlişki: Sosyal Karşılaştırma Ve Yalnızlığın Aracı Rolü / The Relationship between Fear of Missing Out and Subjective Well-Being in Adolescent: The Mediating Role of Social Comparison and Loneliness
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ergenlerde Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (GKK) ile Öznel İyi Oluş (ÖİO) arasındaki ilişkide Sosyal Karşılaştırma ve Yalnızlığın aracılık rolünü incelemek olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırma betimsel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 1000 ergen (505 kadın ve 495 erkek) katılmıştır. Katılımcılar, seçkisiz/olasılıklı örnekleme yöntemlerinden olan tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada her tabaka için, o tabakanın evren içindeki dağılım oranına bağlı olarak örnekleme eleman seçilmesini esas alan oranlı tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Eksik Kalma Korkusu Ölçeği, Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği-Kısa Formu olmak üzere dört ölçek ve sosyodemografik sorulardan oluşan bir kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Ergenlerde sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkide sosyal karşılaştırma ve yalnızlığın aracı rolünün olup olmadığı yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizlerinde Pearson momentler çarpım korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modeli tekniklerinden biri olan yol analizi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçları, GKK, ÖİO, sosyal karşılaştırma ve yalnızlık arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre ergenlerin sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkuları ile öznel iyi oluşları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Sonuçlara göre, ergenlerin sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkuları arttıkça öznel iyi oluş düzeyleri azalmaktadır. Ayrıca, araştırmada, ergenlerin gelişmeleri kaçırma korkuları düzeyi arttıkça benlik değerlerinin azaldığı ve yalnızlık düzeylerinin arttığı sonucuna da ulaşılmıştır. Path analizi sonuçları, ergenlerde GKK ve ÖİO arasındaki ilişkide sosyal karşılaştırmanın aracılık rolü olduğunu göstermiştir. Path analizi sonuçları, ergenlerde GKK ve ÖİO arasındaki ilişkide yalnızlığın da aracılık rolü olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, alanyazın ve daha önce gerçekleştirilmiş araştırmalar ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Fear Of Missing Out and Subjective Well-being In Adolescent: The Mediating Role Of Social Comparison and Loneliness / Ergenlerde Sosyal Ortamlarda Gelismeleri Kacirma Korkusu İle Oznel İyi Olus Arasindaki İliski: Sosyal Karsilastirma ve Yalnizligin Araci Rolu
2023
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to examine the mediating role of Social Comparison and Loneliness in the relationship between Fear of Missing Out (FoMO) and Subjective Well-Being (SWB) in adolescents. For this purpose, the research is conducted according to the relational survey model, one of the descriptive research models. 1000 adolescents (505 females and 495 males) participated in the study. Participants are selected using stratified sampling method, which is one of the random/probability sampling methods. In this study, proportional stratified sampling method, which is based on the selection of sampling elements for each stratum depending on the distribution rate of that stratum in the population, is used. Four scales including Fear of Missing Out Scale, Adolescent Subjective Well-Being Scale, Social Comparison Scale and UCLA Loneliness Scale-Short Form and a personal information form including of sociodemographic questions were used as data collection tools in the study. The mediating role of social comparison and loneliness in the relationship between fear of missing out in social settings and subjective well-being in adolescents is analyzed using structural equation modeling. Pearson product-moment correlation analysis and path analysis, one of the structural equation modelling techniques, were used in data analyses. The results of the correlation analysis show that there is a significant relationship between FoMO, SWB, social comparison and loneliness. According to the results of the study, there is a negative relationship between adolescents' FoMO and their SWB. According to the results, as adolescents' FoMO increases, their SWB levels decrease. In addition, it was also concluded that as the level of adolescents' FoMO, their self-worth decreases and their loneliness levels increase. Path analysis results show that social comparison mediate the relationship between FoMO and SWB in adolescents. Path analysis results show that loneliness also has a mediating role in the relationship between FoMO and SWB in adolescents. The results of the research are discussed in the light of the literature and previous studies and recommendations were presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.042
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi