Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 162
 İndirme 5
TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ PARTİLERİN VE BAŞKANLARININ TWİTTER HESAPLARININ METİN MADENCİLİĞİ İLE ANALİZİ
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Politikacılar sosyal medya kullanıcılarına fikirlerini, çeşitli konulardaki düşüncelerini duyurmak, parti ve kendi siyasi propagandalarını yapmak için Twitter kullanmaktadırlar. Bu araştırma siyasi partilerin ve başkanlarının Twitter hesaplarını metin madenciliği ile analiz ederek siyasal iletişim yazınına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Araştırma verisi Twitter’ın sağladığı API aracılığı ile elde edilmiştir. Belirlenen yedi siyasi partinin ve bu partilerin sekiz genel başkanlarının Twitter hesapları, 23.05.2022-31.07.2022 aralığında 10 hafta boyunca analiz edilmiştir. Analizlerde terim sıklığı (term frequency, tf) yöntemi kullanılmıştır. Duygu analizi için nöral ağ temeline dayanan BERT modeli kullanılmıştır.

En çok takip edilen parti başkanları sırası ile Recep Tayyip Erdoğan (19,18 miyon), Kemal Kılıçdaroğlu (8,63 milyon), Ahmet Davutoğlu (5,96 milyon) olurken, parti hesaplarında sıralama AKP (2,97 milyon), MHP (2,43 milyon), CHP (2,09 milyon) şeklindedir. Twitter’ı kullanım oranına bakıldığında sıralama DEVA (Gün. Ort: 11,22), AKP (Gün. Ort: 7,86), MHP (Gün. Ort: 6,21) şeklinde olmaktadır. Parti başkanlarının günlük ortalama tweet sayılarında Recep Tayyip Erdoğan (Gün. Ort: 4,44), Meral Akşener (Gün. Ort: 3,26), Ali Babacan (Gün. Ort: 2,59) ilk üç sırada yer almaktadır. Parti başkanlarının en çok kullandıkları kelime olarak Allah kelimesi yedi kez ilk sırada yer almıştır. Diğer kelimelerle birlikte ele alındığında bu tweetlerde şehit ailelerine ve vatandaşlara taziye mesajları atıldığı görülmektedir. Parti hesapları tarafından atılan tweetlerde en sık geçen kelimelere bakıldığında genellikle başkanlar veya parti sözcüleri tarafından yapılacak olan açıklamaları duyuran kelimelerin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir.

Tweetlerin hangi duygu ağırlıkta olduğunu belirlemek için yapılan BERT temelli duygu analizinde modelin doğruluk oranı %82,5 olarak ölçülmüştür.  Bu modele göre siyasi parti hesapları ve parti başkanları tarafından atılan tweetler yaklaşık %53 oranında negatif, %35 nötr ve %11 pozitif duyguya sahiptir.

Araştırmada 7 siyasi parti ve genel başkanları bir bütün olarak ele alınmıştır. Partilerin ve genel başkanların birbirlerinden farklı sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve stratejileri bulunmaktadır. Bu temelde daha çok partinin yer aldığı araştırmaların yapılması araştırma sonuçlarına katkı sağlayacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Analysis of the Twitter accounts of the Turkish political parties and presidents
2022
Yazar:  
Özet:

Politicians use Twitter to communicate their ideas to social media users, their opinions on a variety of topics, to make party and their own political propaganda. This research aims to contribute to political communication by analyzing the Twitter accounts of political parties and their presidents through text mining.

The research data was obtained through the API provided by Twitter. Twitter accounts of the seven designated political parties and eight general presidents of these parties were analyzed for 10 weeks between 23.05.2022-31.07.2022. in the analysis The frequency The term frequency (tf) method is used. The BERT model was used on the basis of the nerve network for emotional analysis.

The most followed party leaders are Recep Tayyip Erdoğan (19,18 million), Kemal Kılıçdaroğlu (8,63 million), Ahmet Davutoğlu (5,96 million), while the party accounts are ranked in the form of AKP (2,97 million), MHP (2,43 million), CHP (2,09 million). When you look at the rate of use of Twitter, ranking DEVA (Day. Location: 11.22), AKP (Day. Location: 7.86), MHP (Day. It is in the form of 6.21. The average daily tweet number of party presidents in Recep Tayyip Erdoğan (Day. 4:44) and the night of Meral. Place: 3,26), Ali Babacan (Day. Place: 2.59 is ranked in the first three. The words the party leaders use most. God is The word has been ranked first seven times. With the other words, these tweets appear to be sent to the family and citizens of the martyrs. When it comes to the most common words in the tweet posted by party accounts, it is often seen that the words that announce the statements made by the presidents or party spokesmen are in the first place.

In the BERT-based emotional analysis to determine what emotional weight tweets are, the model’s accuracy rate was measured at 82.5%.  According to this model, political party accounts and tweeted by party leaders have about 53% negative, 35% neutral and 11% positive feelings.

The study discussed seven political parties and general leaders as a whole. Parties and general presidents have different social media usage habits and strategies. More research by the party will contribute to the results of the research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.787
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi