Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 135
 İndirme 16
 Sesli Dinleme 1
Ankara’nın Sof Üretiminin Osmanlı Devleti Ticaretindeki Yeri ve Önemi
2021
Dergi:  
Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School
Yazar:  
Özet:

Osmanlı döneminde Ankara, Anadolu’nun önemli bir ticaret merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tiftik keçisi yetiştiriciliğinde uzmanlaşan Ankara’da bu keçilerden elde edilen tiftikten dokunan bir kumaş olan sofun şehrin ekonomik ve sosyal hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Coğrafi olarak Anadolu’nun merkezinde ve ticaret yollarının geçiş güzergahları üzerinde bulunan Ankara’da sof üretiminin önemi yerli ve yabancı tüccarları bu şehirde ticari faaliyetlerde bulunmaya yönlendirmiştir. Bu çalışmada, Osmanlı Devleti döneminde Ankara’nın sof üretimi ve ticareti incelenerek genel özellikleri değerlendirilmiştir. Ayrıca bu yolla Ankara’nın sof üretimine dayalı ticaretinin Osmanlı Devleti’nin ticari hayatındaki yeri ve önemi Şer’iye sicillerindeki belgeler yardımıyla gözler önüne serilmeye çalışılmış ve XIX. yüzyılın sonlarında sof üretiminin ve bu üretime dayalı ticaretin azalmasının nedenleri araştırılmıştır. Araştırmalar sonucunda Ankara’nın sof üretimi ve ticaretinde XVI.-XVIII. yüzyıllar boyunca hem Osmanlı Devleti’nde hem de Avrupa’da lider konumda olduğu ancak XIX. yüzyılın başlarından itibaren bu konumunu kaybettiği görülmüştür. Bu kaybın en önemli nedeni ise Sanayi Devrimi sonrası dönemde İngilizlerin dokuma sektöründe lider konuma gelmesi ve Afrika’da tiftik keçisi yetiştirmeye başlamasıdır.

Anahtar Kelimeler:

The place and importance of Ankara's Sof Production in the Ottoman State Trade
2021
Yazar:  
Özet:

During the Ottoman era, Ankara appears to us as an important trade center of Anadolu. In Ankara, which specializes in the cultivation of tiftic goats, sofun, which is a touched fabric from tiftic that is obtained from these goats, has an important place in the economic and social life of the city. Geographically located in the center of Anadolu and on the transition routes of trade routes in Ankara, the importance of sofa production has directed domestic and foreign traders to engage in commercial activities in this city. In this study, the general characteristics were evaluated by examining the production and trade of sofas of Ankara during the Ottoman State period. Furthermore, the place and importance of the trade based on the production of sofas in Ankara in the commercial life of the Ottoman State was attempted to show up with the help of the documents in the records of Sheri and XIX. At the end of the century, the causes of the decrease in the production of sofas and trade based on this production have been investigated. The research results in the production and trade of sofas in Ankara XVI-XVIII. Thro the centuries he was the leader in both the Ottoman State and Europe, but the XIX. It has been seen to lose this position since the beginning of the century. The main cause of this loss was the post-Industrial Revolution period when the British became the leading position in the textile industry and began to cultivate typhic goats in Africa.

Anahtar Kelimeler:

The Place and Importance Of Ankara's Sof Production In The Trade Of The Ottoman Empire
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 2.496
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
66/520

Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School