Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALARINDA ADENOZİN DEAMİNAZ AKTİVİTESİ
2022
Dergi:  
Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Enflamasyon ile karakterize sistemik bir hastalık olan ankilozan spondilit (AS)’in patogenezi büyük ölçüde bilinmemekle birlikte proenflamatuvar mediyatörler, oksidatif stres ve immünitenin hastalığın gelişiminde ve prognozunda rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada AS hastalarında, farklı yolaklarda köşe taşı bir enzim olan adenozin deaminaz (ADA)’ın aktivitesinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 29 AS hastası ve 16 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Hastalar aktif ve inaktif faz olarak iki gruba ayrıldı. Ek olarak hastalar aksiyel/periferik tutuluma göre yeniden gruplandırıldı. Çalışma gruplarının plazmalarında ADA ve miyeloperoksidaz (MPO) aktiviteleri ve ileri oksidasyon protein ürünleri (Advanced Oxidation Protein Products AOPP) seviyeleri ölçüldü. AS hastalarında AOPP ve MPO düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı artışlar görülürken, hastalar alt gruplara ayrıldığında sadece aktif hasta grubunda ADA aktivitesinde anlamlı azalma görüldü. Diğer taraftan, aksiyel/periferal tutuluma göre oluşturulan gruplarda AOPP, MPO ve ADA düzeylerinde anlamlı farklılık yoktu. Bu bulgulara dayanarak, AS hastalarında ADA düzeylerindeki düşüşün hastalığın prognozu hakkında fikir verebileceği ve aktivite belirteci olarak kullanılabileceği düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Adenosine Deaminase Activity In Patients With Ankylosing Spondylitis
2022
Yazar:  
Özet:

Although the pathogenesis of ankylosing spondylitis (AS), which is a systemic disease characterized by inflammation, is largely unknown, pro-inflammatory mediators, oxidative stress, and immunity are thought to be involved in the development and the prognosis of the disease. It was aimed in this study to reveal activities of adenosine deaminase (ADA), a cornerstone enzyme in different pathways. Twenty nine AS patients and 16 healthy volunteers were included in the study. Patients were divided into two groups as active and inactive phases. Additionally, the patients were re-grouped according to axial/peripheral involvement. ADA and myeloperoxidase (MPO) activities, and advanced oxidation protein products (AOPP) levels were measured in plasma of the study groups. While the significant increases were observed in AOPP and MPO levels in AS patients compared to the control group, when the patients were divided into subgroups, only ADA was significantly decreased in active patients. On the other hand, there was no significant difference in AOPP, MPO, and ADA levels in groups created according to axial/peripheral involvement. Based on these findings, it is thought that the decrease in ADA levels in AS patients can give an idea about the prognosis of the disease and can be used as an activity marker. Keywords: Adenosine deaminase, advanced oxidation protein products, ankylosing spondylitis, autoinflammation, myeloperoxidase.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 6.576
Atıf : 21.479
2023 Impact/Etki : 0.051
Sağlık Bilimleri Dergisi