Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
BUDİN GÖZCÜSÜ GÜL BABA’YA DAİR İSMÂİL SÂDIK KEMÂL PAŞA’NIN BİR MEDHİYESİ
2022
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti, fetihlerle elde ettiği topraklara sadece siyasî otorite olarak girmemiş, aynı zamanda sahipolduğu sosyal, kültürel ve manevî unsurlar ile halkın gönlünü fethetmiştir. Bu topraklar, ecdada ait tarihîeserlerin yanında manevî yönü olan pek çok şahsiyete ev sahipliği yapmıştır. Budin’de metfun Gül Baba da bukapsamda zikredebilecek bir zattır. Anadolu’da ve Balkanlar’da Gül Baba ismiyle bilinen çok sayıda veli ilekarşılaşılmaktadır. Çalışmaya konu olan zat, 16. yüzyılda yaşamış Bektaşî dervişlerinden biridir ve sürekli gültakmasından dolayı bu şekilde anıldığı ifade edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde pek çok savaşakatılan Gül Baba, Budin seferinde şehit olmuş ve oraya defnedilmiştir. Türbesinin bulunduğu yer, Gültepe yada Gül Baba Bayırı olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda Budin’in manevî sahibi ve şehrin sembolü hâlinegelmiş bir şahsiyettir. Hayatı ve tarihî şahsiyeti ile ilgili farklı bilgiler bulunan Gül Baba hakkında, son dönemOsmanlı ulema ve şuarasından İsmâil Sâdık Kemâl Paşa’nın Âsâr-ı Kemâl adlı külliyatında yer alan üçüncüeserde 57 beyitlik bir kaside bulunmaktadır. Edirne doğumlu olan müellif, Gül Baba hakkında yazdığı bukasidede hem ona dair birtakım bilgiler vermiş hem de gördüğü rüyayı anlatmıştır. Rüya, devlet kademelerindefarklı hizmetlerde bulunmuş ve Balkanlar’da da görev yapmış babası Vecihi Paşa ile ilgilidir. Manzumederüyanın Gül Baba’nın feyzi ve himmeti ile ne şekilde zuhur ettiği anlatılmıştır. Şair, babası Vecihi Paşa’nın görevyerinin değişmesi ile ilgili süreci anlatırken aynı zamanda dönemin birtakım tarihî ve sosyal olayları hakkında dabilgi vermiştir. H. 1264/ M. 1848 tarihlerinde Ankara’ya vali olarak atandığı sırada görev yerine giderken VecihiPaşa’nın Ankara, Yozgat, Kayseri bölgesindeki aşiretlerin baskıları sonucu halkın yaşadığı toplumsal sıkıntılar vebu sorunların ne şekilde çözüldüğü kasideye yansımıştır. Çalışmada öncelikle Gül Baba hakkında bilgi verilmiş,daha sonra İsmâil Sâdık Kemâl Paşa kısaca tanıtılmıştır. Akabinde şairin Gül Baba ile ilgili manzumesindenhareketle şairin rüyası, dönemin sosyal olayları ve sıkıntılar üzerinde durulmuştur.Anahtar Kelimeler: Gül Baba, Budin, İsmâil Sâdık Kemâl Paşa, Âsâr-ı Kemâl, Vecihi Paşa, Mustafa Reşid Paşa.

Anahtar Kelimeler:

The Lord of the Rings, the Lord of the Rings, the Lord of the Rings, the Lord of the Rings, the Lord of the Rings, the Lord of the Rings.
2022
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State has not only entered the territory it obtained by conquests as a political authority, but has also conquered the heart of the people with the social, cultural and spiritual elements it possesses. These lands have hosted many personalities with a spiritual aspect alongside the historicists of the ecda. In Budin, the metfun Rose Dad is also a zatt that can be mentioned in the bukapsom. In Anatolia and the Balkans there are many wives known as the Rose Baba. The subject of the study is one of the 16th century Bektaşî dervises who lived and is expressed in this way because of their constant laughter. In the time of the lawful Sultan Suleiman, many of the fighting of the Rose Baba, was a martyr in the Budin journey and was buried there. The place where the turbine is located is called Gültepe or Rose Daddy Bay. At the same time, the spiritual owner of Budin and the symbol of the city is a stained personality. There is a different information about his life and his historical personality about Rose Baba, the last period of the Ottoman ulema and show of Ismail Sadik Kemâl Pasha in the third place in the cult named Asar-i Kemâl is a 57-year-old box. He was born to Edirne, and in his book about the Rose Father, he gave some information about him and described the dream he saw. The dream is related to his father Vecihi Pasha, who served in various state stages and also served in the Balkans. It is told how the Manzumederüyan rose with the feyzi and himmeti of the Father. The poet describes the process related to the change of his father Vecihi Pasha's duties, while also has given permission about a number of historical and social events of the period. H. 1264/ M. 1848 when he was appointed to Ankara as a governor, when he went to the office of VecihiPaşa's pressures of the associates in Ankara, Yozgat, Kayseri region, the social difficulties that the people lived reflected in the case of how the problems were solved. In the study, first information was given about the Rose Father, then the Ismail Sadik Kemâl Pasha was briefly introduced. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him).

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 939
2023 Impact/Etki : 0.144
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi