Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Tip 2 Diyabetli Türk Hastalarda Karbonhidrat ve Yağların Etkileri
2022
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, tip 2 diyabetlilerde t enerji yoğunluğu bakımından benzer, karbonhidrat ve yağ bakımından farklı olan farklı diyet türlerinin bazı kan parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler: 33 tip 2 diyabet hastasının yer aldığı bu çalışmada, katılımcılara 7 gün arayla iki farklı çeşit öğle yemeği sunulmuştur. Katılımcılardan bu öğünlerin tüketilmesinden yarım saat önce ve sonra (0-180 dakika) venöz kan örnekleri alınmıştır. Glikoz, insülin, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL-C), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL-C) ve trigliserit gibi kan parametreleri kan örnekleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Standart öğün ve etli ekmek tüketimi öncesi ve sonrası kan şekeri değişim değerleri arasında fark bulunmamıştır. Ayrıca, test öğününün tüketilmesinden sonra, katılımcıların 60 ve 90 dakikadaki ortalama insülin düzeyi değerleri arasındaki fark, standart öğünden daha düşük bulunmuş ve eğrinin altındaki alan anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Bu çalışma sonucunda, etli ekmek ve standart yemek tüketiminden 30 dakika sonra katılımcıların ortalama trigliserit düzeyi sırasıyla 218.79±91.2 mg/dL ve 245.46±8 mg/dL olarak bulunmuştur (p< 0.05). Kan lipidlerine göre tokluk HDL-K, LDL-K öğünler arasında anlamlı değildi (p>0.05). Sonuç: Literatürdeki diğer araştırmalarda olduğu gibi, karbonhidrat oranı yüksek gıdalarla karşılaştırıldığında, yağ oranı yüksek gıdalar daha geç glisemik etkilere sahiptir. Geleneksel ve yaygın olarak tüketilen besinlerin diyabetiklerin kan parametreleri üzerine etkisi konusunda daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Carbohydrate and Fats In Turkish Patients With Type 2 Diabetes
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to assess the effects of different kinds of diet, which were similar in total energy density but different in carbohydrate and fats, on some blood parameters in type 2 diabetics. Materials and Methods: In this study, 33 type 2 diabetics, participants were offered two different kinds of lunches within 7 days intervals. Venous blood samples were collected from the participants half an hour before and after the consumption of these meals (0-180 minutes). Blood parameters such as glucose, insulin, low-density lipoprotein (LDL-C), high-density lipoprotein (HDL-C), and triglyceride were analyzed through blood samples. Results: There was no significance between the values of the change in blood glucose before and after their consumption of the standard meal and etli ekmek. After the consumption of the etli ekmek difference between the participants’ mean insulin level values at 60 and 90 minutes was lower than the standard meal. The values under the curve (AUC) were found to be significant (p<0.05). To come to conclusion, 30 minutes after the consumption of etli ekmek and standard meal, the mean triglyceride level of participants was 218.79±91.2 mg/dL and 245.46±8 mg/ dL, respectively (p<0,05). According to blood lipids, postprandial HDL-C, LDL-C was not significant between the meals (p>0.05). Conclusion: As with other research in the literature, in comparison with foods high in carbohydrates, foods high in fat later have glycemic effects. It is necessary to conduct more detailed studies on the effect of traditional and common foods on the blood parameters of diabetics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.255
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine