Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 31
 İndirme 9
Sovyet Rus Kültür Politikası ve Türkistan Asâr-ı Atikasının Akıbeti
2020
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Bolşevikler Ekim İhtilâli’nin hemen ardından Çarlığın mirasını devralarak gayr-i Rus halklar üzerinde egemen oldular ve Karl Marx’ın devrim sonrası yeni bir ulusun inşası fikrini uygulamaya koyarak, Sovyetlere bağlı halklar üzerinde büyük bir dönüşüm hareketi başlattılar. Bu dönüşüm muhaceret siyaseti, yerlileştirme, toprak meselesi ve iktisadî alanla birlikte en fazla eğitim, din ve kültürel sahada kendisini gösterdi. Türk kültürü üzerine egemen kültür olarak Rus kültürü inşa edilmeye başlandı ve böylece Türkistan’da bir Rus Türkistanı yaratmak ana hedef haline getirildi. Bu çerçevede bir medeniyet beşiği olan Türkistan’da Ruslarla olan mücadeleler esnasında tarihi şehirlerin büyük kısmı tahrip edildi. Diğer taraftan Türkistan’daki mescit ve medreselerin çoğu zamanla ortadan kaldırıldı. Türkistan’a ait arkeolojik ve etnografik tarihi malzeme, Moskova başta olmak üzere Rusya’nın büyük kentlerindeki müzelere taşındı. Bu çalışmada Sovyet Rusya’nın takip ettiği kültür politikası çerçevesinde, Türkistan’ın âsâr-ı atikasının akıbeti hakkında tespitlerde bulunulması düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Soviet Russian Culture Policy and Turkey's Assar-i Attica
2020
Yazar:  
Özet:

The Bolsheviks themselves took over the tsar's heritage immediately after the October Imperial and dominated the non-Russian peoples, and by putting into practice Karl Marx's idea of building a new nation after the revolution, they began a great transformation movement over the Soviet peoples. This transformation has shown itself in the most educational, religious and cultural fields, along with politics, localization, land and economic field. As a dominant culture over Turkish culture, Russian culture began to be built and thus the main goal was to create a Russian Turkistan in Turkistan. During the struggles with the Russians in Turkistan, which is a civilisation threshold in this framework, most of the historic cities were destroyed. On the other hand, the mosques and medreses in Turkey were largely eliminated. Turkistan's archaeological and ethnographic historical material has moved to museums in major Russian cities, mainly Moscow. In this study, in the framework of the cultural policy followed by the Soviet Russia, it was considered to be found in the discoveries about the end of the Turkish aristocracy.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.143
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi