Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî’nin Siroz Şehrengîzi
2011
Dergi:  
Osmanlı Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Arap, Fars, Hind, Urdu ve Türk edebiyatlarında birçok örneği bulunan şehrengîzler daha çok tarih, sosyoloji ve yazıldıkları dönemlerin meslekleriyle ilgili bilgilere yer vermeleri bakımından önemlidir. Bu tür eserlere İran edebiyatında şehrâşûb, Türk edebiyatında şehrengîz adı verilir. Şehrengîzlerde en çok mesnevî nazım şekli tercih edilmekle birlikte konularına göre kaside, dörtlük (rubai) ve bent (terci-i bent, terkib-i bent)lerin de kullanıldığı tespit edilmektedir. Hevesnâme, Çengî-nâme, Defter-i Aşk, Hûbân-nâme, Zenân-nâme, Ta’rifât gibi eserlerde ele alınan konular şehrengîzlerle benzerlik gösterdiği için bu tür eserler şehrengîz üst başlığında değerlendirilir. Bunlar da dikkate alındığında şehrengîzlerin sayısı bugün itibarıyla 81’e ulaşır. Bu şehrengîzlerden biri de Cemâlî (ö. 991/1583)’nin Siroz/Serez Şehrengîzi’dir. Çalışmamızda Cemâlî’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş mevcut şehrengîzlerin bir dökümü yapılmış, konu hakkında kısmî bir bibliyografya hazırlanmıştır. Ayrıca eserin edebî değeri üzerinde durulmuş, şekil ve muhteva özellikleri anlatılmış ve transkripsiyonlu metni okuyucunun dikkatine sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Osmanlı Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.007
Atıf : 1.050
2023 Impact/Etki : 0.043
Osmanlı Araştırmaları