Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
TÜRK TOPLUMUNUN E-SAĞLIK OKURYAZARLIK VE SİBERKONDRİ DÜZEYİNİN COVID-19 KORKUSU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
2023
Dergi:  
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Yazar:  
Özet:

COVID-19 korkusu pek çok olumsuz sonuca yol açabilir. COVID-19 korkusunu önleyebilmek için COVID-19 korkusunun belirleyicilerini ele almak önemlidir. Siberkondri, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş kitlelere yayıldığı ve toplum tarafından yakından ve ilgiyle takip edildiği pandemi döneminde bireyler için büyük bir tehdit oluşturabilir. Öte yandan pandemi döneminde önem kazanan diğer bir kavram da e-Sağlık okuryazarlığıdır. Bu çalışmada e-Sağlık okuryazarlığı ve siberkondri düzeyinin COVID-19 korkusu üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma evrenini Türkiye'deki 18-74 yaş aralığındaki bireyler oluşturmuş ve online anket aracılığıyla toplam 960 kişiye ulaşılmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, birinci bölümü oluşturmaktadır. İkinci bölümde “e-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği”; üçüncü bölümde “Siberkondri Ölçeği” ve dördüncü bölümde “COVID-19 Korkusu Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; e-Sağlık okuryazarlığı ve siberkondri düzeyi hem ayrı ayrı hem de birlikte COVID-19 korkusu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Katılımcıların e-Sağlık okuryazarlık düzeyindeki artış istatistiksel olarak COVID-19 korkusunu azaltırken, siberkondri düzeyindeki artış COVID-19 korkusunu artırmaktadır. Araştırmanın bulguları, toplumlarda COVID-19 gibi yıkıcı salgınlarla başa çıkmayı kolaylaştırabilecek, bireylerin e-Sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik daha fazla adım atmak için sağlık uzmanları, sağlık yöneticileri ve politika yapıcılar için yararlı olabilir. Ayrıca, siberkondri ve çevrimiçi sağlık bilgisi arama davranışları hakkında farkındalık yaratmaya öncelik verilmesi yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Impact Of E-health Literacy and Cyberchondria Severity On Fear Of Covid-19 In Turkish Society
2023
Yazar:  
Özet:

The fear of COVID-19 may lead to many negative consequences. Therefore, it is important to address the antecedents of COVID-19 fear for better preventing fear of COVID-19. Cyberchondria can pose a great threat to individuals during the pandemic period, when health-related information is widely spread and followed closely and with great interest by the society. On the other hand, e-Health literacy has become more important during the pandemic period. In this study, it was aimed to reveal the impact of e-Health literacy and cyberchondria severity on fear of COVID-19. In Türkiye, the research population was made up of people between the ages of 18 and 74. A total of 960 people were reached through online questionnaire. The questionnaire consisted four parts. The sociodemographic information about the participants was given in the first part. In the second part, "The e-Health Literacy Scale"; in the third part, “Cyberchondria Severity Scale” and in the fourth part “The Fear of COVID-19 Scale” were used. According to the study findings; the level of e-Health literacy and cyberchondria had a significant impact on fear of COVID-19, both separately and together. The increase in the e-Health literacy level of the participants statistically reduced the fear of COVID-19, while the increase in the level of cyberchondria increased the fear of COVID-19. The findings could be useful for healthcare professionals, healthcare administrators and policymakers to take further steps towards raising individuals' e-Health literacy, which could facilitate dealing with devastating epidemics such as COVID-19 in societies. Also, it may help to prioritizing raising awareness about cyberchondria and online health information seeking behaviors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 458
Atıf : 3.775
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q1
11/222

Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi