Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Kovid-19’a Yakalanma Korkusunun Psikolojik Semptomlarla İliskisi: Ozel Kisi Desteginin ve Uyku Kalitesinin Araci Rolu
2022
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 vakalarında artış sağlık hizmetlerinde yeterliliği gündeme getirmesine rağmen, bireylerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara eşlik eden mekanizmalar henüz açıklanmamıştır. Maske, mesafe ve temizlik arzulanan hedefler olmasına rağmen, vaka sayılarında artışın devam etmesi bu ilkelerin çalışmadığına işaret etmektedir. Basında yer alan haberler ve yaşanan durumlar bu hastalığa yakalanma korkusunu artırmaya devam etmektedir. Bu korkuyu sürekli yaşayan insanların psikolojik sağlıklarının ne olduğu tam olarak bilinmemektedir ve literatürde bu konuda bilgi boşlukları bulunmaktadır. Korkuyu yaşayan bireylerin sosyal destek sisteminde olumlu olarak etkilenip etkilenmedikleri de bilinmemektedir. Bu süreçte bireylerin korkuyla baş ederken uyku kalitesinin de bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu araştırmada, Covid-19’a yakalanma korkusunun psikolojik semptomlarla ne kadar ilişkili olduğu ve bu ilişkilerde sosyal destek ve uyku kalitesinin aracı rolü aydınlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmaya 229 psikoloji öğrencisi araştırma kredisi karşılığında araştırmaya katılmıştır. Katılımcılara sırasıyla Covid-19 Korkusu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek, Pitssburgh Uyku Kalitesi ve SCL-90 Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları bu değişkenler arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Covid-19 korkusu ile psikolojik semptomlarla (somatizasyon, kaygı, depresyon, duyarlık, obsesyon, fobi, öfke, psikotizm ve paranoya) orta düzeyde pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Özel kişi desteği Covid-19 korkusu ile bazı psikolojik semptomlar arasında kısmi aracı rol oynamıştır. Öte yandan, uyku kalitesi Covid-19 korkusu ile bazı psikolojik semptomlar arasında kısmi, bazılarında ise tam aracı rol oynamaktadır. Bu bulgular özel kişi desteğinin tampon görevi gördüğüne işaret etmektedir. Uygulamacıların gelecekte Covid-19 korkusunu ve psikolojik semptomları azaltmada aile ve arkadaş desteğini ve uyku kalitesini geliştirecek programların yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Fear Of Attempt To Kovid-19 With Psychological Symptoms: The Role Of Personal Support and Quality Of Sleep
2022
Yazar:  
Özet:

Although the increase in Covid-19 cases has led to the agenda of adequacy in health care services, the problems that individuals experience and the mechanisms accompanying these problems are not yet explained. Although the mask, distance and cleaning are the desired goals, the continued increase in the number of cases indicates that these principles do not work. The news and the circumstances in the press continue to increase the fear of getting this disease. It is unknown exactly what the psychological health of people who are constantly experiencing this fear is, and there is a gap in literature about this. It is also unknown whether people with fear are positively affected or not in the social support system. In this process, individuals need to know the quality of sleep while dealing with fear. In this study, it was tried to illuminate how fear of catching Covid-19 is related to psychological symptoms and the role of social support and quality of sleep in these relationships. The study included 229 students of psychology in exchange for research credits. The participants were applied Covid-19 Fear, Multi-Dimensional Perceived Social Support, Pitssburgh Sleep Quality and SCL-90 Scale, respectively. The findings of the study have shown that there are meaningful relationships between these variables. Covid-19 fear has been found to be positively associated with psychological symptoms (somatization, anxiety, depression, sensitivity, obsession, phobia, anger, psychotism and paranoia) at a medium level. The personal support of Covid-19 has played a partial tool between fear and some psychological symptoms. On the other hand, the quality of sleep plays a partial role between Covid-19 fear and some psychological symptoms, while in some it plays a complete tool. These findings indicate that the private person support sees the tampon function. Applicants are advised to conduct programs to improve family and friends’ support and sleep quality to reduce Covid-19 fear and psychological symptoms in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.543
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini