Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 6
Galdós’un Ulusal Hikâyeler’inde İspanya Tarihi
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Benito Pérez Galdós, Çağdaş İspanyol Edebiyatının en önemli yazarlarından biri olduğu gibi, aynı zamanda en üretkenlerinden de biridir ve en büyük başarılarını romanlarıyla elde etmiş olmasına rağmen edebiyatın hemen her türünde eser vermiştir. İlk iki eseri tarihî roman türündedir ve bu iki romanla kariyerinde bütün hayatı boyunca sürecek bir eğilimi başlatmıştır. 1873 ile 1912 yılları arasında, büyük bir seri oluşturan tarihî romanlar yayımlamış ve bunlara jenerik isim olarak Ulusal Hikâyeler (Episodios Nacionales) adını vermiştir. Bu seri, Çağdaş İspanya Tarihi’ni 1805 yılından başlatıp 1880’e kadar anlatmayı amaçladığı beş Dizi halinde 46 kitaptan oluşur. Galdós’a göre tarihî roman, Tarih’i açıklamanın, çekici ve anlaşılması kolay olan farklı bir yoludur. Bu tür roman, aynı zamanda tarihî olayların, resmî tarihten uzak ama halkın yaşantısına çok daha yakın olan ve Tarih’in önemli bir bölümünü oluşturan, daha sıradan ve gündelik hayatla ilgili yönlerini ortaya koymanın da ideal bir biçimidir. Onun eserleri sayesinde İspanya’da XIX. yüzyılda ve XX. yüzyılın başlarındaki siyasal ve toplumsal iniş çıkışları büyük ölçüde yeniden şekillendirebilmekteyiz. Bu yüzden Galdós, kendi kuşağının büyük İspanyol romancısı olmaktan da öte, bize o yılları anlatan en iyi kronikçidir. Ulusal Hikâyeler’i oluşturan her bir Dizi kendine özgü niteliklere sahip olduğu halde ve her bir kitabın kalitesi az çok farklı olmakla birlikte, bu Hikâyeler, o yıllardaki İspanya’yı, her tür okuyucunun inandırıcı ve kabul edilebilir görmesine yetecek kadar temsil edebilen ve son derece çeşitli karakterlere sahip şahsiyetlerin oluşturduğu bir yelpazeyi içerir. Öte yandan, hikâyeler ilerledikçe yazar aynı zamanda tekniğini ve üslubunu da değiştirmiş, bazı yenilikleri kullanmaya başlarken, ilk başlardaki düşüncelerinden de uzaklaştığını göstermiştir. Yine de yazarın bize anlattıkları temelde kurgusaldır, ancak hemen her Dizi’de hatırı sayılır miktarda tarihsel veriler yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

History of Spain in the National Stories of Galdós
2021
Yazar:  
Özet:

Benito Pérez Galdós, as one of the most important writers of Contemporary Spanish Literature, is also one of the most productive, and despite his greatest achievements with his novels, he has worked in almost all kinds of literature. His first two works are in the genre of historical novels, and with these two novels he started a trend that will last throughout his career. Between 1873 and 1912, he published a large series of historical novels and gave them the general name National Stories (Episodios Nacionales). This series consists of 46 books in five series, which began the History of Contemporary Spain from 1805 to 1880. According to Galdós, historical novel is a different way to explain History, attractive and easy to understand. This kind of novel is also an ideal way to reveal the aspects of historical events, which are far away from the official history but much closer to the life of the public and are a significant part of history, more ordinary and daily life. Thanks to his works in Spain XIX. in the 20th and 20th centuries. The political and social declines of the beginning of the century are largely re-formed. That’s why Galdós, beyond being the great Spanish novelist of his own generation, is the best chronicle who tells us of those years. Though each series that forms the National Stories has its own characteristics and the quality of each book is slightly different, these Stories include a range of characters that represent Spain in those years that can be sufficiently convincing and acceptable for every type of reader and have extremely diverse characters. On the other hand, as the stories progress, the writer has also changed his technique and style, while starting to use some innovations, he has shown that he has also gone away from his early thoughts. Nevertheless, what the author tells us is fundamentally fictional, but almost every series contains a great amount of historical data.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi