Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
Küçük Devletlerin Hayatta Kalma Stratejileri: Ukrayna-Finlandiya'nın Karşılaştırmalı Analizi
2024
Dergi:  
Optimum Journal of Economics and Management Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı, küçük devletlerin komşu nükleer büyük bir güce karşı stratejilerini analiz etmek ve küçük devlet stratejilerindeki farklılığın nedenlerini açıklayarak literatüre katkı sağlamaktır. Soğuk Savaş sırasında NATO’ya katılmayan küçük bir devlet olan Finlandiya vakası nevi şahsına münhasır bir durumdur. “Finlandiyalaşma” terimi, Soğuk Savaş sırasında jeopolitik olarak güçlü bir komşu olan komünist Sovyetler Birliği’ne karşı hayatta kalmak için küçük bir devlet olarak Finlandiya’nın uyguladığı dış politika olarak anılmaktadır. NATO, Soğuk Savaş’tan sonra bile güvenlik mimarisinin kilit bir bileşeni olmaya devam etmektedir ve üyelerinin çoğunluğu küçük devletler olarak sınıflandırılabilir. Soğuk Savaş boyunca NATO üyesi olmayan Finlandiya’nın Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Finlandiyalaşmayı terk ettiği sonucuna varılmıştır. Jeopolitikte tarafsızlık politikası barışta ve hatta Soğuk Savaş’ta geçerli bir strateji olmasına rağmen savaşta farklı parametreler öne çıkmaktadır. Bu makalede bu hususlar Ukrayna ve Finlandiya özelinde karşılaştırmalı vaka analizi metodu ile incelenmiştir. Sonuç olarak; Finlandiya, Finlandiyalaşmayı terk ederek NATO’ya katılmayı başarırken, Ukrayna toprak ve ağır can kayıplar vermesine rağmen NATO’ya giremedi.

Anahtar Kelimeler:

Survival Strategies Of Small States: Comparative Analysis Of Ukraine - Finland
2024
Yazar:  
Özet:

The purpose of this article is to analyze the strategies of small states against a neighboring nuclear big power and to contribute to the literature by explaining the reasons for the difference in small-state strategies. The case of Finland, a small country that did not join NATO during the Cold War, is a sui generis case. “Finlandization” refers to the foreign policy of Finland as a small state to survive against the communist Soviet Union, which was a powerful geopolitical neighbor during the Cold War. NATO remains a key component of the security architecture even after the Cold War, and the majority of its members can be classified as small states. Finland, which was not a NATO member during the Cold War, abandoned Finlandization after the Russia-Ukraine War. Although the policy of neutrality in geopolitics is a valid strategy in peace and even in the Cold War, different parameters come to the fore in war. In this article, these issues are examined with the comparative case study method. In conclusion, Finland succeeded in joining NATO by abandoning the Finlandization model, but Ukraine could not enter NATO while losing land and heavy casualties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Optimum Journal of Economics and Management Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 203
Atıf : 988
2023 Impact/Etki : 0.405
Optimum Journal of Economics and Management Sciences