Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 9
SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ SOSYOKÜLTÜREL FAKTÖRLER AÇISINDAN İNCELENMESİ (BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)
2021
Dergi:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, Sosyoloji eğitimi gören üniversite gençliğinin, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının tespit edilmesi ve bu tutumların sosyo-kültürel faktörlere göre değişiklik gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Anket tekniği ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ) kullanılarak elde edilen veriler, SPSS programı vasıtasıyla tahlil edilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinin oluşturulmasında ve verilerin yorumlanması aşamalarında işlevselci kuramın temel ilkeleri göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmamıza katılan öğrenciler, büyük oranda düşük sosyo-ekonomik statüdeki ailelerin üyelerinden oluşmaktadır. Araştırmamızın eşitlikçi cinsiyet rolü ve erkek cinsiyet rolüne yönelik sonuçlarına göre katılımcıların büyük bir kısmı “Modern/eşitlikçi” cinsiyet rollerini benimsemektedirler. Katılımcıların önemli bir kısmı, erkek çocuklara yönelik pozitif ayrımcılığa, evlilikte kadına yönelik şiddete, ailede erkek egemenliğine karşı çıkmaktadır. Geleneksel cinsiyet rolü, evlilikte cinsiyet rolü ve kadın cinsiyet rolüne yönelik araştırma bulgularına göre katılımcıların önemli bir kısmının geleneksel cinsiyet rollerini benimsedikleri görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre kadınların erkeklerden daha fazla eşitlikçi (modern) cinsiyet rollerine yönelik tutumlara sahip oldukları ve eşitlikçi cinsiyet rolüne yönelik tutumlar açısından erkek ve kadın grupları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir. Bu günün gençleri, yarının geleceği olan üniversite öğrencilerinin, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlarının tespit edilmesi, tahlil edilmesi geleceğe ışık tutacağından önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Department of Sociology Students' Role of Social Sexuality Reviews from the Social-Cultural Factors (Bingol University Example)
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the attitudes of the university youth who is studying sociology towards social gender roles and to study whether these attitudes are varied according to socio-cultural factors. The data obtained using the survey technique and the Social Gender Roles Attitude Scale (TCRTÖ) was evaluated through the SPSS program. The fundamental principles of functional theory have been taken into account in the creation of the theoretical framework of the research and in the phases of the interpretation of data. Students who participate in our study are largely made up of family members with a low socio-economic status. According to the results of our study on the role of equal sex and the role of male sex, the majority of participants adopted "Modern/equal" sex roles. A significant proportion of participants are opposed to positive discrimination against boys, violence against women in marriage, male domination in the family. According to research findings on the role of traditional gender, the role of gender in marriage and the role of female gender, a significant proportion of participants find that they accept traditional gender roles. The research finds that women have more attitudes towards equal (modern) gender roles than men and there is a significant difference between men and women in their attitudes towards equal gender roles. Today’s youth is concerned with the importance that the identification and evaluation of their attitudes towards the social gender roles of university students, which are the future of tomorrow, will keep the light to the future.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Bingöl Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 143
Atıf : 151
Bingöl Araştırmaları Dergisi