Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 28
Evli Bireylerin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumları ile Evlilikte Kadına Yönelik Şiddet İlişkisinin Belirlenmesi
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, evli bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ile kadına yönelik şiddet ilişkisinin belirlenmesi ve tutumlar üzerinde sosyo-demografik değişkenlerin etkisinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, bir üniversitede görev yapan 76 kadın ve 112 erkek olmak üzere toplam 188 evli birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Katılımcıların tanıtıcı özellikleri ile ilgili Veri Toplama Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRTÖ) ve Evlilikte Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeği (EKYŞTÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumu artıkça, evlilikte kadına yönelik şiddet eğilimine ilişkin tutumun azaldığı tespit edilmiştir (r=-0.344, p=0.001). Ayrıca evli kadınların TCRTÖ ile EKYŞTÖ puanları arasında zayıf derecede, negatif yönlü (r=-0.422, p=0.001), evli erkeklerin TCRTÖ ile EKYŞTÖ puanları arasında da çok zayıf derecede, negatif yönlü (r=-0.195, p=0.039) ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin kadınlara göre evlilikte kadına yönelik şiddeti özellikle de sözel şiddeti daha kabul edebilir bulurken, erkek ve kadınların fiziksel şiddet ve ayrılmaya ilişkin benzer tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, kadınların erkeklere göre toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin daha eşitlikçi tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir. Verilerin analizinde, örneklem sayısı göz önünde bulundurularak normal dağılıma uygun olup olmadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleriyle belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; Mann-Whitney U ve Kruskal- Wallis H testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda evlilikte kadına yönelik şiddet açısından riskli olan grupların tespit edilmesi, eşitlikçi toplumsal cinsiyet rolünü benimseyen bir kültür doğrultusunda kadına yönelik şiddete karşı toplumun her kesimine farkındalık geliştirme eğitim programlarının ve müdahalelerin yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Married Persons' Social Sexual Role Relationships With Married Persons' Sexuality Relationships With Married Persons
2020
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of determining the attitudes of married individuals towards social gender roles and the relationship of violence against women and the impact of socio-demographic variables on attitudes. It is a cutting-edge type of research. The sample of the study consisted of a total of 188 married individuals, including 76 women and 112 men working at a university. As a data collection tool, the data collection form, the Social Gender Roles Attitude Scale (TCRTÖ) and the Attitude on Violence Against Women in Marriage (ECHTÖ) were used to identify the participant’s indicative characteristics. According to the research, the equal attitude of married individuals towards social gender roles has now been found to reduce the attitude towards the tendency of violence against women in marriage (r=-0.344, p=0.001). It is also determined that married women have a weak, negative (r=-0.422, p=0.001), and a very weak, negative (r=-0.195, p=0.039) and statistically meaningful relationship between married men. While men are more likely to accept violence against women in marriage than women, especially oral violence, men and women have a similar attitude towards physical violence and separation. In addition, it has been found that women have more equal attitudes towards social gender roles than men. In the analysis of the data, the number of samples was determined by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests that were appropriate for normal distribution, taking into account. In the assessment of the data, Mann-Whitney U and Kruskal-Walis H tests were used. Spearman correlation ratio was used to determine the relationships between the scales. According to the findings of the study, the identification of groups at risk of violence against women in marriage and the implementation of educational programs and interventions to increase awareness of violence against women in every section of society in a culture that adopts the role of equal gender.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.500
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini