Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Siyasal İktidar Bağlamında Memlûkler'de, Delhi Türk Sultanlığı'nda ve Türkiye Selçuklular'ında Saltanat Nâipliği
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Her Türk-İslam devletinde mevcut olmayan saltanat nâipliği makamı ilk Türk-İslam devletlerinde ismen görülse dahi bu makam Memlûklerde, Delhi Türk Sultanlığı’nda ve Türkiye Selçukluları’nda kısmen süreklilik gösteren bir makam halini almıştır. Bu devletlerin merkezlerine tayin edilen saltanat nâipleri, sultana, saltanata ve iktidara daha fazla yakın olmaları sebebi ile eyaletlere tayin edilen saltanat nâiplerinden farklılık göstermektedir. Ele aldığımız devletlerde merkeze tayin edilen saltanat nâiplerinin büyük bir çoğunluğu, gulam sisteminden yetişmiş askeri ve siyasi kabiliyete sahip, idari işlerde de tecrübe sahibi olan asker kökenli emirlerdi. Saltanat nâipleri bağlı oldukları devletlerin sultanlarına, devlet işlerinin yürütülmesinde yardımcı olup, askeri ve idari işler için tayin edilip, geniş yetkiler ile önemli pozisyonlara sahip olmuşlardır. Onlar büyük bir çoğunlukla bu göreve, hizmet ettikleri sultanların iktidarın sahibi olmalarında veya iktidarlarının muhafazasında diğer emirlerden daha çok katkıları olmaları sebebiyle getirilmişlerdir. Ele aldığımız bu devletlerin bürokrasilerinde yer alan saltanat nâipliği makamının öneminin ortaya konulabilmesi için her üç devletin de devlet, iktidar ve yönetim anlayışları ile saltanat nâipliği makamı ile doğrudan ilişkisi olan gulam sistemini esas alarak, bu kavramlar üzerinden Memlûklerde, Delhi Türk Sultanlığı’nda ve Türkiye Selçukluları’nda saltanat nâipliği makamını karşılaştırmalı bir şekilde ele alacağız.

Anahtar Kelimeler:

In the context of political power in the Memlûkler, in the Turkish Sultanate of Delhi and in the Turkish Selçukl
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The authority of sovereignty which is not present in every Turkish-Islamic state, even if the first Turkish-Islamic states have been named, this authority has become partly continuous in the Memlûk, in the Turkish Sultanate of Delhi and in the Turkish Selçuklists. The sovereignty levels assigned to the centers of these states differ from the sovereignty levels assigned to the states because they are closer to the sultans, the sovereignty and the power. The vast majority of the ruling officers at the center of the states we occupied were orders of military and political capabilities, who had experience in administrative affairs and had grown from the Gulam system. The Sultans have the Sultans of the states to whom they are affiliated, in the conduct of state affairs, have been appointed for military and administrative affairs, and have broad powers and important positions. They are largely brought to this task because the sultan they serve has more contribution to the possession of power or to the preservation of their powers than other orders. In order to reveal the importance of the authority of the sovereignty in the bureaucracies of these states we have taken over, we will compare the authority of the sovereignty in the Memlûk, in the Delhi Turkish Sultanate and in the Turkish Selçuklists, based on the Gulam system, which is directly related to the state, power and administration concepts of each of the three states.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 394
History Studies