Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Ratlarda Yanık Yarası Üzerine Meşe Kökü Ekstresinin Etkisinin Gösterilmesi
2019
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı ratlarda yanık yarası üzerine kantitatif, ve histopatolojik yaklaşımlarla meşe kökü ekstresinin koruyucu rolü olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16 adet, 8 haftalık erişkin ve 350 gram ağırlığında Spraque-Dawley rat alındı ve ratlar iki gruba ayrıldı grup 1: kontrol grubu, grup 2 meşe ekstresi uygulanan grup. Ratların sırt bölgesi traşlandıktan sonra columna vertebralisin olduğu hat işaretlenip sağ ve solunda kalan bölgeye 2. derece temas yanığı oluşturuldu. Grup 1 yanık alanı serum fizyolojik, Grup 2’ de ise meşe ekstresi ile günlük pansuman yapıldı. Her bir ratın sırtındaki sağ bölge makroskopik, sol bölge ise histopatolojik inceleme (1. 3. 7. ve 17. günlerde alınan biyopsi) için kullanıldı. 17. gün de ratlar ketamin anestezi altında iken sakrifiye edildi ve cilt doku örnekleri alındı ve makroskopik olarak milimetrik kağıt ile ölçüm yapıldı. Histopatolojik incelemede ödem, neovaskülarizasyon, enflamatuar hücre infiltrasyonu ve re-epitelizasyon değerlendirildi. Bulgular: Meşe ekstresi uygulanan grup, kontrol grubu ile karşılaştrıldığında yanık alanın azaldığı, neovaskülarizasyon, enflamatuar hücre ve re-epitelizasyon derecesinin arttığı, ödemin ise azaldığı görüldü (p<0.001). Sonuç: Meşe kökü ekstresinin yanık yarasının iyileşmesinde etkili olduğu görüldü.

Anahtar Kelimeler:

Demonstration Of Effect Of Oak Root Extract On Burn Wounds In Rats
2019
Yazar:  
Özet:

Abstract Objective: The aim of this study was to determine whether oak root extract has protective role on burn injuries by using quantitative and histopathological approaches. Material and method: The study was conducted on 16 adult Sprague-Dawley rats aged 8 weeks (weighing 350 g). The rats were assigned into 2 groups including: group 1 consisting of rats employed as controls and group 2 in which rats received oak root extract. After shaving dorsum of rats, second degree burn injury was created at the right and left sides of the line representing vertebral column in both groups. Wound care was provided by using normal saline in group 1, while it was provided by using oat root extract in group 2. The right side was used for macroscopic evaluations, while left side was used for histopathological examination through biopsy samples obtained on the days 1, 3, 7 and 17. On the day 17, the rats were sacrificed under ketamine anesthesia. Cutaneous tissue samples were taken and macroscopic measurements were made by using a grid paper. Edema, neovascularization, inflammatory cell infiltration and re-epithelization were assessed on the histopathological examination.   Results: When compared to the control group, it was seen that the extent of burn area was reduced and that degree of neovascularization, inflammatory cell infiltration and re-epithelization was increased with decreased edema was (p<0.001).  Keywords: Burn, oak root extract, healing, rat   Özet: Amaç: Bu araştırmanın amacı ratlarda yanık yarası üzerine kantitatif, ve histopatolojik yaklaşımlarla meşe kökü ekstresinin koruyucu rolu olup olmadığını belirlemektir. Materyal ve metod: Çalışmaya 16 adet, 8 haftalık erişkin ve 350 gram ağırlığında Spraque-Dawley rat alındı ve ratlar iki gruba ayrıldı; grup 1: kontrol grubu,  grup 2; meşe ekstresi uygulanan grup. Ratların sırt bölgesi traşlandıktan sonra columna vertebralisin olduğu hat işaretlenip sağ ve solunda kalan bölgeye 2. derece temas yanığı oluşturuldu. Grup 1 yanık alanı serum fizyolojik, Grup 2’ de ise meşe ekstresi ile günlük pansuman yapıldı. Her bir ratın sırtındaki sağ bölge makroskopik, sol bölge ise histopatolojik inceleme (1. 3. 7. ve 17. günlerde alınan biyopsi) için kullanıldı.  17. gün de ratlar ketamin anestezi altında iken sakrifiye edildi ve cilt doku örnekleri alındı ve makroskopik olarak milimetrik kağıt ile ölçüm yapıldı. Histopatolojik incelemede ödem, neovaskülarizasyon, enflamatuar hücre infiltrasyonu ve re-epitelizasyon değerlendirildi. Bulgular: Meşe ekstresi uygulanan grup, kontrol grubu ile karşılaştrıldığında yanık alanın azaldığı, neovaskülarizasyon, enflamatuar hücre ve re-epitelizasyon derecesinin arttığı, ödemin ise azaldığı görüldü (p<0.001). Sonuç: Meşe kökü ekstresinin yanık yarasının iyileşmesinde etkili olduğu görüldü. Anahtar kelimeler: Yanık, meşe kökü ekstresi, iyileşme, rat,

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.211
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi