Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 44
İlk Okuma Yazma ve Türkçe Öğretimi İle İlgili Tezlerin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 2000-2018 İlk Okuma ve Yazma ile ilkokul Türkçe dersi ve Türkçe dersinin öğrenme alanları (dinleme, konuşma, okuma, yazma) konusunda yazılan tezleri incelemektir. Araştırmada YÖK Tez Tarama merkezinde bulunan 128 İlk Okuma ve Yazma, 121 Türkçe dersi ve alt alanları konularında olmak üzere toplamda 249 tez incelenmiştir. İncelenen tezlerin %84’ü yüksek lisans, %16’sı ise doktora tezidir. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen tezler Türkçe’nin öğrenme alanları, araştırma konuları, yıl, araştırma deseni, veri toplama yöntemi ve örneklem türü ile sınıf düzeyine göre incelenmiştir. Verilerin analizinde kullanılan içerik analizi sonucunda elde edilen veriler tablo ve grafikler yoluyla gösterilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tezlerin %51’i İlk Okuma ve Yazma, %49’u Türkçe alanında yazılmıştır. Türkçe dersi kapsamında yazılan tezlerin alt alanlara göre dağılımının sırası, öğrencilerin genel Türkçe performansı (%24), okuma (%11), yazma (%6), dinleme ve izleme (%4) ve konuşma (%4) olarak tespit edilmiştir. Tezlerin büyük çoğunluğu betimsel desene göre, nicel veriler elde edilerek ve veri toplama aracı olarak ise anket veya ölçek kullanılarak yazılmıştır. Tezlerde en çok tercih edilen örneklem türü öğretmen ve öğrencidir. Örneklemi öğrencilerden oluşan tezlerde en fazla 1. sınıf öğrencileriyle çalışıldığı görülmüştür. İlk Okuma ve Yazma dersi alanındaki tezlerin büyük çoğunluğu ses temelli cümle yöntemi konusunda; Türkçe dersi alanındaki tezlerin büyük çoğunluğu ise yöntem/strateji konusunda yazılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

First reading writing and examination of the theses of interest with Turkish teaching
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study 2000-2018 is to study the first reading and writing and the first-school Turkish lesson and the teaching fields of the Turkish lesson (hearing, speaking, reading, writing). The study included 128 first reading and writing, 121 Turkish lessons, and 249 sub-subjects in the YÖK Thesis Scanning Center. 84% of the examined theses are master’s and 16% are doctoral theses. In the study, the method of content analysis was used from the visual research methods. The theses selected with the purpose sample method are studied according to the class level with the learning fields of Turkey, research subjects, year, research design, data collection method and sample type. The data obtained as a result of the content analysis used in the analysis of data are displayed through tables and graphs. According to the research, 51 percent of the theses were written in First Reading and Writing, and 49 percent were written in the Turkish field. The order of the distribution of the theses written within the Turkish lesson according to the sub fields, the overall Turkish performance of students (%24), reading (%11), writing (%6), listening and observing (%4) and speech (%4) has been identified. The vast majority of the theses are written according to the imaginary design, by obtaining quantitative data and by using the survey or scale as a data collection tool. The most popular examples in the theses are teachers and students. The examples were shown to be made up of the theses consisting of students with the most of the first class students. The majority of the theses in the field of first reading and writing lessons are about the voice-based phrase method; the majority of the theses in the field of Turkish lessons are written about the method/strategy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.144
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences