Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 8
Baraj Havzasında Kalan Kültür Varlıklarının Taşınarak Koruma Yöntemlerinin Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya genelinde sanayileşme, nüfus yoğunluğunun artması, enerji üretme, iklim krizi sonucu sulama ihtiyacı gibi sebepler suya yönelik yapılan politikaları arttırmıştır. Bu politikalar neticesinde baraj gibi büyük bayındırlık projeleri dünyada olduğu kadar ülkemizde de doğal ve arkeolojik sit alanlarının, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının yok olma riskiyle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Türkiye’nin hızlı kalkınma süreci içerisinde olması ve coğrafyasının baraj yapımına uygun olması sebebiyle baraj yatırımları hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu barajların kültürel miras alanları ile çakışması önemli bir koruma sorununu beraberinde getirmektedir. Ülkemizde baraj havzasında kalan birçok kültürel mirasa günümüze kadar koruma önlemi alınmamıştır. Ancak son yıllarda taşınır taşınmaz kültürel mirasa verilen önem ve baraj sularının oluşturabileceği hasarlar göz önüne alınarak koruma projeleri hazırlanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada dünyada ve ülkemizde baraj havzasında kalan kültür varlıklarının koruma yöntemlerinin neler olduğunu açıklamak ve taşıyarak koruma yöntemlerinin olumlu ve olumsuz yanları ortaya çıkarılarak farklı türdeki koruma yöntemlerine bütüncül bir bakış açısı geliştirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda belirlenen anahtar kelimeler açık erişimli web sitelerinde taranmış ve 21 adet barajın verilerine ulaşılmıştır. Bu barajlardan 13 tanesinde kültürel mirasa koruma uygulaması yapılmadan sular altında bırakılmış, 8 tanesinde ise su altında yerinde koruma ve taşıyarak koruma yöntemleri ile koruma uygulamaları yapılmıştır. Taşıyarak koruma uygulaması yapılan ve literatürde verisine ulaşılan 5 baraj ve 13 yapı detaylı olarak incelenmiştir. Koruma yöntemlerinin yapının tekil olarak korunmasının yanı sıra kentsel hafızadaki yerinin sürdürülebilirliği açısından ele alınması gerekliliği de ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Comparing the methods of protection by moving the remaining cultural assets in the barge pool
2022
Yazar:  
Özet:

Worldwide, industrialization, increased population intensity, energy production, the need for watering as a result of the climate crisis have increased water-oriented policies. As a result of these policies, large distribution projects such as the barge in the world as well as in our country, natural and archaeological sites, moving and immovable cultural assets are at risk of disappearance. Because Turkey is in a rapid development process and its geography is suitable for barge construction, barge investments are rapidly increasing. The collision of these barriers with cultural heritage areas brings an important protection problem. Many of the cultural heritage in our country remaining in the barge pool has not been protected until today. However, in recent years, the importance given to the immovable cultural heritage and the damages that the barrier waters may cause, the protection projects have begun to be prepared. This study aims to explain what the conservation methods of the cultural assets remaining in the barge pool in the world and in our country and to develop a comprehensive view of the conservation methods of different kinds by revealing the positive and negative aspects of the conservation methods by carrying out. The keywords specified in this framework have been scanned on open-access websites and reached the data of 21 bargains. 13 of these barriers have been left underwater without the protection of cultural heritage, 8 of them have been protected underwater and transported by protection methods and protection practices. The protection application was carried out by carrying out and the data in literature were reached 5 bars and 13 structures were detailed. In addition to the protection methods of the structure as a single protection, the need to be addressed in terms of sustainability of the place in the city memory has also been revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.576
2023 Impact/Etki : 0.16
Kesit Akademi Dergisi