Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 121
 İndirme 47
PANDEMİ SÜRECİNİN PSİKO-SOSYAL ETKİLERİ: EĞİTİMCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2020
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihi; sosyal, siyasi ve ekonomik olduğu kadar psikolojik ve duygusal anlamda da pek çok travmatik olaylarla örülüdür. Bu travmatik olaylara kaynaklık etme bakımından en güçlü potansiyele sahip etkenlerden birisi olarak salgın süreçlerini göstermek mümkündür. Geçmişte bir salgının çıktığı bölgelerle sınırlı kalma olasılığı daha yüksek iken özellikle günümüzde küreselleşen dünyada herhangi bir bölgede yaşanan bir salgının yayılma hızını ve etki sınırlarını öngörebilmek neredeyse imkansızdır. Pandemi olarak isimlendirilen salgın sürecinin etkilerinin en asgari düzeyde atlatılabilmesi, öncelikli olarak tıp alanındaki gelişmelerle ilişkilendirilse de, bu etkileri insanların psikososyal sağlık durumlarıyla ve moral-motivasyon kapasiteleriyle de ilişkilendirmek mümkündür. Bu bağlamda araştırmamız son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatın her alanında kendisine yer bularak etki tonunu ve şiddetini her geçen gün daha da artıran pandemi sürecinin insanlığın değişim ve dönüşümünde en etkili güç olarak sembolize edebileceğimiz eğitimin önemli ögelerinden eğitimciler üzerindeki psikososyal etkilerini araştırma amacı taşımaktadır. Araştırmamızın örneklemi, iletişim araçları vasıtasıyla interaktif olarak düzenlenen ankete seçkisiz olarak katılan 79 (%71,2) kadın ve 32 (28,8) erkek olmak üzere toplam 111 öğretmenden oluşmaktadır. “Kişisel bilgi formu” ile tarafımızca eğitimcilerin pandemi sürecindeki psikososyal durumlarını belirlemeye yönelik 14 sorudan oluşturulan “Pandemi anketi” kullanılarak elde edilen verilerin SPSS programında frekans, aritmetik ortalama, standart sapma; anket değerlerinin normal dağılım puan aralığında olması üzerine parametrik testlerden t-testi ve Anova testi anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilerek uygulanmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır: “Cinsiyet, yaş, kıdem, branş, medeni durum, çocuk sahibi olma” değişkenlerinin örneklemin pandemi sürecindeki psikososyal durumu üzerindeki etkisinin istatistiksel açıdan anlamlılık düzeyine ulaşmadığı; ankette de en yüksek ortalamaya, pandemi sürecinde örneklemin öncesine göre kendisi ve ailesi için hastalanma kaygısı ve korkusu yaşama durumlarıyla ilgili maddenin ulaştığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research