Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 156
 İndirme 71
Codex Cumanıcus’ta Bulunan Bitki Adlarının Günümüz Anadolu Ağızlarındaki Kullanımları Üzerine Bir İnceleme
2019
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca insanoğlu ihtiyaçlarına bağlı olarak çevresindeki en önemli varlıklardan biri olan bitkileri tanımak ve çeşitli amaçlar için ondan yararlanmak istemiştir. Bazı bitkileri besin olarak, boya elde etmek, süs bitkisi olarak ya da tedavi amaçlı kullanmış ve bitkilerin çeşitli özelliklerine göre onlara özel adlar vermiştir. Kuman-Kıpçaklarına ait eser olan Codex Cumanicus, Türk dil tarihinde Latin alfabesiyle yazılmış ilk eserdir. Bu eserde söz varlığıyla ilgili çok zengin bir yapı mevcuttur. Bu söz varlığı içinde insan niteleyicileri, dini terimler, ticari terimler, hayvan adları, renk adları, akrabalık adları gibi birçok alanla ilgili kelime haznesi bulunmaktadır. Bitki adları da eserde oldukça zengin bir söz varlığıyla karşılanmaktadır. Bu çalışmada Codex Cumanıcus’ta bulunan bitki adlarının günümüz Anadolu ağızlarındaki kullanımları üzerine bir inceleme yapılmıştır. Çalışmada öncelikle eserdeki bitki adları taranmıştır. Tarama sonucunda elde edilen kelimeler; meyveler-yemişler, sebzeler, otlar, tahıllar, baklagiller, çiçekler, ağaçlar, genel adlandırmalar, bitkinin herhangi bir bölümü için yapılan adlandırmalar ve diğerleri olmak üzere 10 ayrı kategoriye ayrılmıştır. Daha sonra bu kelimeler Derleme Sözlüğündeki bitki adlarıyla karşılaştırılmıştır. Örtüşen bitki adları; halen aynı anlamda kullanılanlar, farklı bir bitki adı olarak kullanılanlar ve bitki adı dışında başka bir kelime olarak kullanılanlar olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Söz varlığıyla ilgili dönemsel izlerin günümüz Anadolu ağızlarındaki durumları, dilimizin tarihlere hükmeden ve kesintiye uğramadan devamlılık gösteren yapısıyla ilgili bizleri aydınlatacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Codex Cumanicus’ta Bulunan Bi̇tki̇ Adlarinin Gunumuz Anadolu Agizlarindaki̇ Kullanimlari Uzeri̇ne Bi̇r İnceleme
2019
Yazar:  
Özet:

Thro history, humanity has sought to recognize the plants, which are one of the most important beings around it, depending on its needs, and to take advantage of it for various purposes. Some plants have been used as food, paint, or decorative plants, or for therapeutic purposes, and have given them special names according to the various properties of the plants. Codex Cumanicus is the first work written in Latin alphabet in Turkish history. There is a very rich structure about the existence of the word. In this word existence there is a word treasure related to many fields such as human characteristics, religious terms, commercial terms, animal names, color names, relatives names. The names of the plants are also welcomed with a very rich existence in the work. In this study, a study was conducted on the use of the plant names found in Codex Cumanıcus in today's Anadolu mouths. First of all, the names of the plants have been scaned. The words obtained from the scan are divided into 10 separate categories, including fruit-foods, vegetables, herbs, grains, beans, flowers, trees, general names, names made for any part of the plant and others. These words were then compared with the plant names in the Assembly Dictionary. The plant names are divided into three groups: those that are still in the same meaning, those that are used as a different plant name and those that are used as another word other than the plant name. The circumstances of periodic traces concerning the existence of the word in the mouths of today’s Anadolu will illuminate us about the structure of our language that governs the dates and continues without interruption.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.563
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini