Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 128
 İndirme 40
Okul Müdürlerinin Liderlik Stillerinin Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıklarına Etkileri
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Değişmekte olan dünyamızda öğretmenlerin de çalıştıkları okulların müdürlerinin liderlik stillerinden beklentileri de değişmektedir. Artık geleneksel liderlik tarzlarının geride bırakılması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı okul müdürlerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına etkilerine dair ayrıntılı bir inceleme yapmaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda “Öğretmenlerin görev yapmakta oldukları okullardaki müdürlerin liderlik stilleri nelerdir?”, “Okul müdürlerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılığı üzerindeki etkileri nelerdir?” ve “Okul müdürleri, öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarını arttırmak için neler yapmalıdır?” sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu formal lise kademesinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Öğretmenler, görev yapmakta oldukları okullardaki okul müdürlerinin liderlik stillerinin en çoktan en aza doğru vizyoner, dönüşümcü ve işlemci lider olarak sıralamışlardır. Okul müdürlerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılığını kuruma aidiyet ve motivasyon faktörleri bakımından etkileri olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarını arttırmak için okul müdürlerinden beklentileri sırasıyla: adil olmalı, öğretmenin görüşünü almalı, öğretmene arka çıkmalı, iletişimi iyi olmalı, öğretmenlere değer vermeli, okulda değişimi ve gelişimi sağlamalı ve anlayışlı olmalı şeklinde sıralanabilir. Bulgular doğrultusunda araştırmacı vizyoner liderler ve dönüşümcü liderler ile çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının daha fazla olduğu düşünüldüğünde, okul müdürleri bu liderlik stillerine göre göreve getirilebilir, işlemci lider konumunda olan okul müdürlerinin bulunduğu kurumlarda öğretmenlerin motivasyonunun ve örgütsel bağlılıklarının düşük olduğu gözlemlendiğinden okul müdürlerine liderlik stilleri ve yönetim konusunda hizmet içi bir eğitim düzenlenebilir ve okul müdürlerinin öğretmenler arasında ayrımcılık yapmaması ve adaletli olması gereklidir gibi önerilerde bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Influence Of The Teachers’ Leadership Styles On The Authoritarian Relationships
2021
Yazar:  
Özet:

In our changing world, the expectations of teachers and the directors of the schools in which they work are also changing from the leadership styles. It is now believed that traditional leadership styles should be abandoned. The aim of this study is to conduct a detailed review of the impact of school managers’ leadership styles on teachers’ organizational commitments. The work is done through the research method. What are the leadership styles of the teachers in the schools in which they work?"What is the impact of school managers' leadership styles on teachers' organizational commitment?" And "What should school managers do to increase teachers' organizational commitment?" Asked for answers to questions. The research work group is formed by teachers who work in the formal high school. The data is obtained through a semi-configured conversation method. Teachers have ranked the leadership styles of school managers in the schools in which they are performing their duties as the most minimal correct visionary, transformative and processing leader. School managers’ leadership styles have been shown to influence teachers’ organizational commitment in terms of affiliation and motivation factors. To increase teachers’ organizational commitment, expectations from school managers can be ranked as: fair, take the teacher’s opinion, go back to the teacher, communicate well, value the teachers, ensure change and development in the school and be understandable. According to the findings, when the researchers consider that the organizational commitments of teachers working with visionary leaders and transforming leaders are greater, school managers can be taken into charge according to these leadership styles, school managers in the processor leadership position observed that the motivation and organizational commitments of teachers in the institutions where they are low, school managers can be organized in service training on leadership styles and management, and the school managers must not discriminate and be fair.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 114
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini