User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 1
Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Kaygı Durumunun Uzmanlık Alanı Üzerine Etkisi
2024
Journal:  
Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi
Author:  
Abstract:

Giriş: Kaygı kişinin korku verici veya tehdit edici bir duruma karşı vermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Tıp öğrencileri öğrenim hayatları boyunca çeşitli aşamalarda kaygı yaratan çok sayıda durumla baş etmek zorunda kalmaktadırlar. 2000’li yıllara kadar Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olanların çoğu cerrahi branşları tercih etmekteyken günümüzde cerrahi branşlar yerine cerrahi dışı alanlara yönelmektedirler. Bu çalışmadaki amacımız tıp fakültesi öğrencilerinin kaygı durumunun uzmanlık alanı seçimine etkisi olup olmadığını saptamaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesinde öğrenim gören 1034 öğrencinin 396’sı (%38,3) çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya alınan katılımcılara sosyo-demografik özellikleri, TUS bölüm tercihleri, okul başarı durumları, kronik/psikiyatrik hastalıkları ve kaygı düzeylerini (STAI-T ve STAI-S testleri) içeren bir anket, dijital ortamda uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılan toplam 396 katılımcının %62,1’i (n=246) kadın, %37,9’u (n=150) erkekti. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%50,8) iki kardeş idi. Katılımcıların %88,9’unda kronik veya psikiyatrik bir hastalık yoktu (n=352). Tüm katılımcıların annesi hayattayken, %97,7’sinin (n=387) babası hayatta ve %96,7’sinin anne ve babası birlikteydi (n=383). Katılımcıların büyük çoğunluğunun not ortalaması 60-80 arasındadır (%72,0; n=285). Katılımcıların yaptığı aylık kişisel harcamalara bakıldığında 82’si (%20,7) 0-400 TL, 188’i (%47,5) 400-800 TL, 126’sı (%31,8) 800 TL ve üzeri harcama yapmaktaydı. Katılımcıların bölüm tercihleri incelendiğinde 162’si (%40,92) cerrahi bölümleri, 174’ü (%43,93) dahili bölümleri, 4’ü (%1,01) temel tıp bölümlerini tercih etmek isterken, 56’sı (%14,14) kararsız olduğunu belirtmiştir. Kaygı durumları incelendiğinde STAI-T testinde cerrahi bölümleri tercih edenlerin (ort: 38,84), STAI-S testinde temel tıp bölümlerini tercih edenlerin (ort: 47,50) skorları yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmaya katılan öğrencilerin seçmeyi düşündükleri bölümler ile kaygı düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına rağmen elde ettiğimiz sonuçlarda cerrahi bölüm tercih etmek isteyenlerin durumluluk-kaygı ölçeği skorları, temel tıp bölümlerini tercih etmek isteyenlerin ise süreklilik-kaygı ölçeği skorları daha yüksek bulunmuştur.

Keywords:

2024
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 109
Cite : 928
Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi