Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 16
Effects Of Some Cereal Root Exudates On Germination Of Broomrapes (orobanche Spp. and Phelipanche Spp.)
2019
Dergi:  
Mediterranean Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

Canavar otu türleri (Orobanche spp. and Phelipanche spp.) tüm dünyada en zararlı parazit yabancı ot türleri içerisinde yer almaktadır. Bu türler çok sayıda tohum oluşturarak çoğalırlar. Tohumları, çimlenmenin gerçekleşebilmesi için konukçuya özgü kimyasal bir maddeye ihtiyaç duyan karmaşık bir dormansi mekanizmasıyla korunmaktadır. Canavar otu tohumlarının toprakta uzun yıllar canlı kalabildiği görülmektedir. Tuzak bitki kullanımı ile canavar otu tohumlarının çimlenmesi teşvik edilerek topraktaki tohum bankasının azaltılması bu tür yabancı otların mücadelesinde potansiyel bir yöntem olmakla birlikte, bu yaklaşımın pratikte kullanımı oldukça sınırlı kalmıştır. Bazı tahıl türlerinin tuzak bitki olarak potansiyelini araştırmak amacıyla bir seri laboratuar denemeleri kurulmuş ve tahıl-canavar otu arasındaki etkileşim ile birlikte, Orobanche/Phelipanche tohum bankasına muhtemel etkisi test edilmiştir. Bu amaçla tahıllardan; buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, çeltik, darı ve hint darısı, parazit türlerden ise O. crenata, O. cumana ve P. ramosa ‘ya ait çeşitli populasyonlar kullanılmıştır. Bezelye, ayçiçeği ve domates konukçu bitki türü olarak yetiştirilmiştir. Aradaki etkileşimin belirlenebilmesi için tahıllar ve parazit türler çaprazlama olarak eşleştirilmiştir. Canavar otlarının çimlenmesini en fazla mısır bitkisinin teşvik ettiği bulunmuştur. Parazit türler içerisinde ise tahıl kök salgılarının çimlenmeyi en fazla teşvik ettiği tür P. ramosa olarak belirlenmiştir. Mısır çeşitleri ve P. ramosa populasyonları arasındaki interaksiyonlar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, mısır bitkisinin P. ramosa tohumlarının çimlenmesini teşvik ettiğine dair kuvvetli kanıtlar elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mediterranean Agricultural Sciences

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 4.040
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini