Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Türkiye’nin kestane üretim merkezi tehlike altında: Kestane gal arısının Ege Bölgesi’ne girişi
2021
Dergi:  
Türkiye Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kestane gal arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera, Cynipidae), dünya genelinde kestane türlerinin önemli bir zararlısıdır. Erginleri yaz aylarında çıkmakta ve birkaç gün içinde yumurta bırakmaktadır. Kestane gal arısı yoğun istila durumunda kestane meyvesi ve odun üretimini azaltabilmektedir. Avrupa’daki ilk kaydı 2002 yılında İtalya’da yapılmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak Nisan 2014’te Marmara Bölgesi’nde (Yalova) tespit edilmiştir. Karantina tedbirlerine rağmen 2018 yılında bu bölgeden Aydın ve İzmir’e, üzerinde kestane gal arısı galleri bulunan kestane fidan satışı yapılmıştır. Her ne kadar bu fidanların büyük bir kısmı, dikildikten kısa bir süre sonra imha edilmişse de, bazı fidanların tespitinin yapılamadığını ve bazı ergin çıkışlarının imhadan önce gerçekleşmiş olabileceğini göz önünde bulundurarak kestane gal arısının bu bölgeye bulaştığını varsaymıştık. Zararlıyı 2020 yılında İzmir’de tespit ederek bu varsayımı doğrulamış olduk. Zararlıyı civardaki doğal meşcerelerde tespit edememiş olsak da zararlının yakın bir gelecekte tüm bölgede artacağı söylenebilir. Özel kestanelikler bakımından Türkiye’nin en önemli bölgesi olması bakımından, ketane gal arısı istilasının bu bölgede ciddi sosyoekonomik sonuçları olacaktır. Bu nedenle bölgedeki üretici ve ormancıların bilgilendirilmesine ve mücadele stratejilerinin geliştirilmesine başlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Chestnut Growing Hotspot Of Turkey In Danger: Introduction Of The Asian Chestnut Gall Wasp Into Aegean Region
2021
Yazar:  
Özet:

Asian chestnut gall wasp, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera, Cynipidae), is an important pest of Castanea species worldwide. Adults emerge in summer and lay eggs in a few days. Severe infestations may reduce chestnut and timber production. It was first recorded in Europe in 2002 from Italy. In April 2014, it was recorded in Turkey for the first time in Marmara region (Yalova, north-western Turkey). Despite quarantine measures, infected chestnut saplings were sold from this region to several growers in western Turkey (Aydın and İzmir) in 2018. Although most of these saplings were removed and burned shortly after planting, some planted saplings could not be detected and some adult emergences may have occurred before the sapling removal, we had accepted hypothetically the Asian chestnut gall wasp was introduced in the region. Confirming this hypothesis, we detected the pest in a private chestnut orchard in 2020 in İzmir. Although, to date, we have not found it in adjacent natural chestnut stands, it will most probably increase in the whole region in the near future. As the largest private chestnut orchards of Turkey occur in this region, the Asian chestnut gall wasp invasion in the region will have serious socioeconomic consequences. Accordingly, we began to inform growers and foresters in the region, and to develop pest management strategies.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Ormancılık Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 2.948
Türkiye Ormancılık Dergisi