Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 20
 İndirme 13
Siirt İli Antep Fıstığı (siirt Çeşidi) Bahçelerinde Agonoscena Pistaciae Burckhardt and Lauterer (hemiptera: Psyllidae)’nın Popülasyon Gelişmesi
2020
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hemiptera: Psyllidae) dünyanın birçok yerinde, fıstık ağaçlarında ekonomik kayıplara neden olan önemli bir zararlıdır. Bu çalışmada zararlının Siirt Merkez, Tillo ve Eruh ilçelerinde 2017-2018 yıllarında Antep fıstığı (Siirt çeşidi) bahçelerindeki popülasyon gelişmesi izlenmiştir. Rasgele alınan yaprak örnekleri, sarı yapışkan tuzak ve Steiner hunisi kullanılarak yapılan örneklemelerde zararlının nimf, ergin ve doğal düşmanlarının popülasyonlarının tüm örnekleme bahçelerinde her iki yılda da hemen hemen benzer dalgalanmalar gösterdiği ve en yoğun olarak Siirt ili merkezindeki bahçede bulundukları belirlenmiştir. Zararlının popülasyon yoğunluğu her üç bahçede de ilkbahardan ağustos ayına kadar çok düşük seviyelerde iken, havaların serinlemeye başladığı eylül-ekim döneminde kısa sürede aşırı bir artış göstererek en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Yaprak örneklemelerinde, zararlının nimf yoğunluğu eylül (2018) ayında ortalama 188 nimf/yaprak düzeyine, sarı yapışkan tuzaklara yakalanan ergin popülasyon yoğunluğu ise 11 Ekim 2018 tarihinde ortalama 15000 bireye ulaşmıştır. Örneklemelerde avcı ve parazitoit yoğunluklarının da zararlı yoğunluğuna paralel bir değişim gösterdiği saptanmıştır. Parazitoit Psyllaephagus sp. ise 13 birey ile 5 Ekim 2017 tarihinde, Coccinellid türleri en yoğun olarak 154 birey ile 13 Eylül 2018 tarihinde Siirt ilindeki bahçede en yüksek seviyelerde bulunmuşlardır. Yapılan iki yıllık çalışma sonucunda zararlı türün ve doğal düşmanlarının yoğunlukları üzerinde iklim faktörlerinin (sıcaklık ve yağış) etkili olduğu belirlenmiştir. Siirt fıstığı bahçelerinde etkili mücadele programlarının (entegre zararlı yönetimi) geliştirilmesi için zararlı türün ve doğal düşmanlarının popülasyon yoğunluklarının sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Development Of The Population Of The Agonoscena Pistaciae Burckhardt and Lauterer (hemiptera: Psyllidae) In The Gardens Of Antep (siirt Variety)
2020
Yazar:  
Özet:

Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hemiptera: Psyllidae) is a significant harmful in many parts of the world, causing economic losses in nuts trees. In this study, the damage has been monitored by the development of the population in the gardens of the Antep beans (Siirt variety) in the Siirt Center, Tillo and Eruh districts in 2017-2018 years. The randomly taken leaf samples, the yellow adhesive hole and the Steiner hole in the samplings of the damages of the nimf, the adult and the natural enemies of the populations of the sampling gardens showed almost the same fluctuations every two years and were most intense in the garden in the center of the Siirt lake. The population intensity of the damage has reached the highest levels in all three gardens from spring to August, while in the period of September-October, when the weather began to cool, it has shown an excessive increase in the short time. In leaf samples, the nimf intensity of the damage in September (2018) reached an average of 188 nimf/flat levels, while the adult population intensity captured by yellow liquefied flies reached an average of 15,000 people on October 11, 2018. In the samples it was found that the hunting and parasitic intensities also showed a parallel change to the harmful intensity. Psyllaephagus sp. With 13 individuals on October 5, 2017, the Coccinellid species were found at the highest levels in the garden in Siirt on September 13, 2018 with the most intense of 154 individuals. The two-year study found that climate factors (heat and rain) influenced the intensity of harmful species and natural enemies. The development of effective combat programs (integrated harmful management) in the cattle gardens requires the continuous monitoring of the population intensity of harmful species and natural enemies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.118
Atıf : 900
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini