Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 2
 Sesli Dinleme 1
Din Eğitiminin Bilimler Arasındaki Konumu: James Michael Lee’nin Din Öğretimi Yaklaşımı Bağlamında Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Değerler Eğitimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlahiyat bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere iki farklı bilimi ilgilendiren konu alanı ile çok içerikli bir boyuta sahip olan din eğitiminin önemli meselelerinden biri söz konusu bilimlerden hangisine ait bir disiplin olduğuna karar vermektir. Yapılan araştırmalarda konu ile ilgili olarak; sosyal bilim yaklaşımı ve teolojik yaklaşım olmak üzere öne çıkan iki yaklaşım tespit edilmiştir. Literatür taraması ve betimsel analize dayanan bu çalışmanın amacı James Michael Lee’nin sosyal bilim yaklaşımı çerçevesinde din eğitiminin hangi bilimler arasında yer alması gerektiği sorusuna cevap aramaktır. Bu amaçla makalede öncelikle Lee’nin yaklaşımında “din”in ve “öğretim”in mahiyeti, din öğretim süreci ve içeriği incelenmekte daha sonra sosyal bilim yaklaşımının antitezi durumundaki teolojik yaklaşımın mahiyeti, metodolojisi, temel argümanları ve son olarak sosyal bilimsel din öğretiminin teoloji ile ilişkisi ortaya konmaktadır. Araştırma neticesinde, Lee’nin, yaklaşımını teolojik yaklaşım eleştirisi üzerine inşa ettiği, din öğretimini bir öğretme (teaching) biçimi; ampirik bir faaliyet olan öğretmeyi de spekülatif ve bilişsel bir bilim olan teolojinin değil, sosyal bilimin konusu olarak gördüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla öğretme-öğrenme sürecine ilişkin bilimsel verilere dayalı teorik ve pratik deneysel bir çalışma alanı olan ve amacı dinî davranışları kolaylaştırmak olan din eğitimi için en uygun makro teorinin, teoloji değil, sosyal bilim olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Din Egitiminin Bilimler Arasindaki Konumu: James Michael Lee’nin Din Ogretimi Yaklasimi Baglaminda Bir İnceleme
2021
Yazar:  
Özet:

One of the important issues of religious education, which has a multi-content dimension with the subject field of two different sciences, the theological sciences and social sciences, is to decide which of the sciences concerned is a discipline. The research has identified two outstanding approaches to the subject: the social science approach and the theological approach. The aim of this study, based on literature scan and visual analysis, is to find answers to James Michael Lee’s social science approach to which sciences religious education should be included. For this purpose, the article first examines the nature of "religion" and "learning" in Lee's approach, the process and content of the teaching of religion and then reveals the nature, methodology, basic arguments of the theological approach in the antithetic state of the social science approach, and finally the relationship with the theology of the social science religion teaching. The research found that Lee built his approach on the criticism of theological approach, that the teaching of religion was a form of teaching; that the teaching, which is an empirical activity, was also seen as a subject of theology, which is a speculative and cognitive science, but of social science. Therefore, the conclusion has been made that the most appropriate macro theory for religious education, which is a theoretical and practical field of study based on scientific data on the teaching-learning process, is not theology, but social science, which aims to facilitate religious behavior.

The Place Of Religious Education Among Sciences: A Study In The Context Of James Michael Lee's Approach To Religious Instruction
2021
Yazar:  
Özet:

One of the important issues regarding religious education, is how to ground the subject since it is multi-dimensional and concerns two different sciences such as theological and social sciences. In this study; two prominent approaches, namely the social science approach and the theological approach, have been identified. The aim of this study based on literature review and descriptive analysis is to seek an answer to the question of where to ground religious instruction using the framework of the social science approach of James Michael Lee. First of all, the nature of "religion" and "instruction", the religious instruction process, and content were analyzed. Then, the methodology and basic arguments for theological approach, which stands as the antithesis of the social science approach is analyzed, and finally the relationship between social scientific religious instruction and theology is revealed. In conclusion, it has been found that Lee regards religious instruction as a form of teaching, which is an empirical activity and considers teaching as subject of social science, rather than theology, which is regraded as speculative and cognitive science. Thus, being grounded in theoretical-practical experimental field of study that is based on scientific data related to teaching-learning process religious education, in term of macro theory is situated mong social sciences.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Değerler Eğitimi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 385
Atıf : 6.843
2023 Impact/Etki : 0.694
Değerler Eğitimi Dergisi