Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 7
İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar ve Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri ile Sosyal Sorun Çözme Becerisi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile sosyal sorun çözme becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmadaki çalışma grubu 284’ü kadın ve 194’ü erkek olmak üzere toplam 478 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Gözden Geçirilmiş-Sosyal Sorun Çözme Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapılan korelasyon analizinden elde edilen bulgulara göre soruna olumlu yönelme ve akılcı sorun çözme tarzının bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden plana odaklanma ve pozitif gözden geçirme arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Soruna olumsuz yönelmenin gerçekçi olmayan ilişki beklentisi ve yakınlıktan kaçınma ilişki inançları ile bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden yıkım arasındaki ilişki ise negatif yönde orta düzeydedir. Ayrıca gerçekçi olmayan ilişki beklentisi ve yakınlıktan kaçınma inançları ile bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden yıkım arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizinden elde edilen bulgulara göre bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar, sosyal sorun çözmenin varyansının %51’ini yordadığı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Interested Intellectual Conflict and Intellectual Emotional Regulation Strategies and Social Problem Solving Relationship Review
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to explore the relationship between cognitive distortions related to relationships and cognitive emotional regulation strategies and the ability to solve social problems. Relational scanning model is used as a research model. The study group consisted of a total of 478 volunteers, including 284 women and 194 men. The data used in the study was obtained using the scale of Related Cognitive Disruptions, the scale of Cognitive Emotional Regulation, the scale of Revised-Social Problem Solving and the Personal Information Form. In the analysis of the data obtained from the study, the Pearson Moments Collapse Correlation Analysis and Multi-Reality Regression Analysis techniques were used. According to the findings from the correlation analysis, the positive orientation to the problem and the mental way of solving the problem have been found to have a medium-level relationship in the positive direction between the focus on the plan and the positive review from the cognitive emotion-regulating strategies. The relationship between the unrealistic relationship expectancy of negative orientation to the problem and the relationship between the beliefs of the relationship of avoidance of proximity and the destruction of cognitive emotional regulation strategies is in the negative direction medium. It is also established that there is a positive-level relationship between the unrealistic relationship expectations and the belief of avoiding proximity and the destruction of cognitive emotional regulation strategies. The findings from the regression analysis found that cognitive emotional regulation strategies and relationship-related cognitive distortions account for 51% of the variance of social problem solving.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini