Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Askeri Ceza Yargılaması ve 7329 Sayılı Kanunla Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
ODU Journal of Social Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Devletler ortaya çıkınca yönetim ve uyuşmazlık çözme yetkilerini devralmışlardır. Bu kez de devletlerarasındaki uyuşmazlıkların çözümü sorunu gündeme gelmiş ve devletler çözemedikleri bazı sorunlarını savaş yoluyla çözmek durumunda kalmıştır. Devletlerin haklarını koruma içgüdüsü beraberinde orduları ortaya çıkarmıştır. Bir kamu hizmet birimi olarak ordunun ve bu bağlamda yapılacak yargılamanın hukuk kurallarına bağlanması gereğini ortaya koymuştur. Çalışmanın amacı askeri mahkemelerin görev ve yetkileri ile 2017 tarihli Anayasa değişikliği neticesinde sivil yargının askeri yargının yerini alması ve bu süreçte 7329 sayılı Kanun ile yapılan değişikliklerin mevzuat ve yargı kararları ışığında değerlendirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli eşliğinde gerekli literatür, mevzuat ve yargı kararları taranarak gerekli analizler yapılmıştır. Sonuç olarak 7329 sayılı yasayla askeri ceza yargılamasında yapılan değişikliklerle asker kişilerin sivil yargı eliyle yargılanmasına dair usullere açıklık getirilmesi, kişiler açısından çeşitli yeni hukuki güvenceler tanınması, idari makamların adli makamlara yargılama aşamalarında müdahale edememesi gibi değişimlerin hukuk devleti açısından olumlu olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Military Criminal Trial and The Evaluation Of The Amendments Made By Law Number 7329
2023
Yazar:  
Özet:

When states emerged, they took over the powers of administration and dispute resolution. This time, the problem of resolution of conflicts between states came to the fore and states had to solve some of their problems that they could not solve through war. The instinct of the states to protect their rights has created armies. It revealed that the army as a public service unit and the proceedings to be held in this context should be bound to the law rules. The aim of the study is to evaluate replacing the military judiciary with the duties and powers of military courts, as a result of the Constitutional amendment dated 2017, and the amendments made by Law No. 7329 in this process in the light of legislation and judicial decisions. For this purpose, necessary analyzes were made by scanning the necessary literature, legislation and judicial decisions, accompanied by the descriptive scanning model, which is one of the qualitative research methods. As a result, it is seen that changes by the amendments made with the Law No. 7329 such as clarification of the procedures regarding the trial of military persons by the civilian judiciary, the introduction of various new legal guarantees for individuals, and the inability of the administrative authorities to intervene in the judicial authorities are beneficial for the state of law.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






ODU Journal of Social Sciences Research

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 996
Atıf : 2.254
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini