Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 46
 İndirme 5
Ergenlerde İnternet Bağımlılığının Algılanan Ebeveyn Kabul/ Reddi, Duygu Düzenleme ve Psikolojik Belirtiler Bağlamında İncelenmesi
2022
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

İnternet kullanımının hızla yaygınlaşması ve kullanım alanının genişlemesi bazı olumsuzlukları da yanı sıra getirmektedir. Bu olumsuzluklardan biri de internet bağımlılığıdır. Özellikle ülkemizde, internet bağımlılığı ergenler açısından önemli bir risk faktörü olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda mevcut çalışmanın amacı, ergenlerde internet bağımlılığı, ebeveyn kabul/ reddi, duygu düzenleme ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma modeli olarak çalışmada, çok faktörlü yordayıcı korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 474 (231 kız / 243 erkek) lise öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplamak için araştırmacılar tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği, Ebeveyn Kabul ve Red Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, betimsel istatistik yöntemleri, bağımsız örneklemler için t-testi, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon, depresyon, hostilite düzeyleri ile içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme ve dışsal işlevsel duygu düzenleme düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Erkek katılımcıların kız katılımcılara göre, daha yüksek baba red düzeyine sahip olduğu görülmüştür. İnternet bağımlılığı düzeyi ile depresyon, anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon, hostilite, içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme, dışsal işlevsel duygu düzenleme, dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme, baba reddi ve anne reddi düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anksiyete, olumsuz benlik, hostilite, bir günde internette geçirilen süre, içsel ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenlemenin internet bağımlılığının yordayıcıları arasında olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazın ışığı altında tartışılmış ve psikoloji uygulamaları kapsamında önerilerde bulunulmuştur.  

Anahtar Kelimeler:

Parental Acceptance/rejection Of Internet Connection In Adolescents, Emotional Regulation and Psychological Symptoms In Connection
2022
Yazar:  
Özet:

The rapid spread of the use of the Internet and the expansion of the use range also brings some disadvantages. One of these disadvantages is internet addiction. In our country, internet addiction is considered a major risk factor for adolescents. In this context, the current study aims to study the relationships between adolescent internet addiction, parent acceptance/rejection, emotional regulation and psychological symptoms. In the study as a research model, a multi-factor correlational research model has been used. The sample of the study consists of 474 (231 girls / 243 men) high school students. The study used the Demographic Information Form developed by researchers to collect data, the Young Internet Addiction Scale, the Emotional Regulation Scale for Adults, the Parental Admission and the Red Scale, the Short Symptom Reserve. In the analysis of the obtained data, visual statistical methods, t-test for independent samples, Pearson correlation analysis and hierarchical multiple regression analysis methods were applied. According to the results obtained from the study, the conclusion was that girls students have a significantly higher level of anxiety, negative self-sufficiency, somatisation, depression, hostility and internal non-functional emotional regulation and external functional emotional regulation than boys. The male participants, according to the girl participants, were shown to have a higher father red level. The level of internet addiction has been achieved as a result of a positive meaningful relationship between depression, anxiety, negative selfishness, somatization, hostility, internal non-functional emotional regulation, external functional emotional regulation, external non-functional emotional regulation, father's rejection and mother's rejection levels. Anxiety, negative selfishness, hostility, the time spent on the internet in a day, internal and external non-functional emotional regulation has been determined to be among the contributors of internet addiction. The results obtained were discussed in the light of the relevant area and presented in recommendations within the framework of psychological practices.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.884
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini