Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
The Ottoman Period Swords in The Koyunoğlu City Museum and Library
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Tarih öncesi çağlardan itibaren insanoğlunun en çok kullandığı kesici silahlardan birisi olan kılıç, dönem ve kültürlere bağlı olarak biçim, teknik ve süsleme özellikleri bakımından farklılıklar göstermiştir. Türk kültürü ve sanatında da son derece önemli bir yer teşkil eden kılıçlar, önemli bir saldırı ve savunma aracı olmasının yanında, törenlerinde vazgeçilmez bir unsuru olarak kullanılmıştır. Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu´nun 1913 yılından itibaren biriktirdiği çok değerli eserleri Konya Belediyesi´ne bağışlaması ve bu eserler için müstakil bir binanın yapılmasıyla 1984 yılında hizmete açılan ve Türkiye´de belediyeler tarafından kurulmuş ilk özel müze olan Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi, Anadolu Medeniyetlerine ait arkeolojik buluntular, etnografik eserler, halılar, kilimler, mutfak eşyaları, silahlar, sikkeler, tespihler, yazma eserler ve farklı türlerde basılı kitaplardan oluşan oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Müzenin koleksiyonunda bulunan silahları ateşli ve ateşsiz silahlar olarak sınıflandırmak mümkündür. Ateşsiz silahlar içinde kılıçlar, hançerler, teberler, gürzler, baltalar ve kamalar sayılabilir. Bu çalışma kapsamında bahsi geçen silahlardan yalnızca Osmanlı dönemine ait olan kılıçlar incelenmiştir. Bu doğrultuda müzede bulunan ve henüz yayınlarda yer almayan 26 adet kılıç ve bir adet kılıç sapı konumuz kapsamında ayrıntılı bir biçimde tanıtılmıştır. Malzeme, teknik, form ve süsleme açısından ayrıntılı olarak değerlendirilen bu eserler, farklı müze ve özel koleksiyonlardaki benzer örneklerle kıyaslanmıştır. İncelediğimiz silahlarda malzeme olarak namlu kısımlarında çelik ve demir, kabza kısımlarında kemik, pirinç ve ahşap, kınlarda ise ahşap üzerine deri kaplama ve nikelaj kullanıldığı tespit edilmiştir. Eserlerin süslemelerinin zemin oyma, kabartma ve kazıma tekniklerinde yapıldığı görülmektedir. Süsleme kompozisyonları bakımından geometrik, figürlü ve bitkisel motiflerin yanı sıra yazıya da yer verilmiştir. Geometrik motifler içinde zikzaklar, birbirini farklı açılarda kesen ışınsal çizgiler, ay-yıldız, daire formları ve "C" kıvrımları sayılabilir. Bitkisel süslemede barok-rokoko tarzı kıvrım dallar, altı yapraklı çiçekler, yapraklar ve selvi motifleri görülmektedir. Eserlerin bazılarının kabzalarında aslan, bazılarının namlularında insan ve kartal ve bir eserin kınında yılan-ejder figürü işlenmiştir. Kılıçların bir kısmında Arap ve Latin alfabesiyle yazılmış yazılar görülmektedir. Kazıma ve kakma tekniğinde yazılan bu yazıların bir kısmında tarih belirtilmiştir. Ele alınan örneklerin üzerlerinde bulunan tarihlerden ve bezeme kompozisyonlarından yola çıkılarak tamamının geç dönem Osmanlı eserleri oldukları tespit edilmiştir. Yaptığımız bu çalışmayla, Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesinde incelediğimiz kılıçların Osmanlı dönemi silahları içindeki sanatsal ve tarihsel yeri belirlenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Koyunoglu City Museum and Library Of Ottoman Period Swords
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

From prehistoric times, the sword, one of the most used cutting weapons by mankind, has shown differences in shape, technical and decorative characteristics depending on the period and culture. The swords, which are also an extremely important place in Turkish culture and art, have been used as an indispensable element in their ceremonies, in addition to being an important instrument of attack and defense. Koyunoğlu City Museum and Library, which was opened to service in 1984 with the donation of the very valuable works that has been accumulated by Ahmet Rasih Izzet Koyunoğlu since 1913 to the Konya Municipality and the construction of a special building for these works, is the first private museum established by the municipalities in Turkey, has a very rich collection of archaeological findings of the Anadolu Civilizations, ethnographic works, roofs, roofs, kitchen items, weapons, cycles, discoveries, writing works and books in different types. The weapons in the museum’s collection can be classified as firearms and firearms. In fire-free weapons can be counted swords, shells, tires, shells, balls and shells. Of the weapons mentioned in this study, only the swords belonging to the Ottoman era were studied. In this direction, 26 pieces of sword and one piece of sword are presented in detail within the framework of our subject. These works, detailed in terms of material, technical, shape and decoration, are compared with similar examples in different museums and special collections. In the weapons we examined, material was found that steel and iron were used in the shell parts, bone, rice and wood in the shell parts, and skin covering and nikelage on wood in the shell parts. The decorations of the works are shown to be made in the ground cutting, bubbling and cutting techniques. In terms of decorative compositions, geometric, figurative and plant motives are also included in the writing. In geometric motifs, it can be counted the zincs, the radial lines that cut each other in different angles, the moon-star, the forms of the apartment and the "C" curves. In the plant decoration there are barok-rokoko style curved branches, six-leafed flowers, leaves and selvian motifs. In some of the works the lion, in some of the names the man and the bear, and in some of the works the serpent-ejder figure is processed. Some of the swords are written in Arabic and Latin alphabets. In some of these texts written in the cutting and cutting technique, the date is indicated. The examples taken from the dates and compositions on them, all of them were later-term Ottoman works, and it was found to be from the dates and compositions on them. With this work we have done, we have tried to determine the artistic and historical location of the swords we have studied in the Koyunoğlu City Museum and Library in the Ottoman Arms.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 385
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini