Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Tanzimat Devrinde Halep ve Musul Dolaylarında Aşiretlerin Yol Açtıkları Asayiş Problemleri
1993
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti'nin büyük fetihler neticesinde Anadolu'nun doğu tarafları ile Suriye ve Irak'ın kuzey bölgelerine hakim olmasıyla birlikte konar-göçer aşiretlerin sebep oldukları asayiş bozucu hareketlerle uğraşmak mecburiyetinde kaldığı bilinmektedir. XVII. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Suriye bölgesinde teşebbüs edilen iskân faaliyetleri ile bu aşiretlerin zararlarını asgarîye indirme düşüncesinin yanısıra, çok sayıda nüfusu barındıran konar-göçerlerden asker ve vergi alınması konusunda da yararlanılmak üzere, onların boş alanlara iskânı sık' sık gündeme gelmişti. Muhtelif dönemlerde konu üzerinde hassasiyetle duran hükümet yetkilileri çıkardıkları emir ve kararnamelerle meseleyi çözme yoluna gitmişler, zaman zaman başarılar da elde etmişlerdi. Ancak XVIII. yüzyılda da bir kısım aşiretlerin iskân edilmelerine rağmen bu konudaki problemler Tanzimat Döneminde de varlığını sürdürmüş ve daha Gülhane Hatt-ı Hümayunu'nun ilan edildiği günlerden itibaren hükümet konu üzerinde durmak ve tedbirler almak, buna paralel olarak da aşiretlerin iskânı meselesini yeniden gündeme getirmek zorunda kalmıştı. Bununla birlikte Tanzimat yıllarında teşebbüs edilen yeniden yapılanmanın getirdiği güçlükler dolayısıyla hemen sonuç alınması mümkün olamamıştı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.658
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi