Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 64
 İndirme 11
Kıpçak Türkçesinde Yer Alan Orman, Dağ, Tepe Kavram Alanlarına Ait Coğrafi Terimler
2020
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kıpçak Türkçesi, XIII. yüzyıldan ile XVI. yüzyıla kadar Güney Rusya steplerinden, Orta Doğu coğrafyasına kadar uzanan bir sahada varlığını sürdürmüş olan tarihî Türk lehçelerinden biridir. Çeşitli kavram alanlarına ait zengin bir söz varlığı barındıran bu dönem eserlerinde, Türk kültürüne ait pek çok sosyal, iktisadî, etnolojik, folklorik, coğrafî unsur yer alır. Bu çalışmada Kıpçak Türkçesiyle yazılmış eserlerden hareketle orman, dağ, tepe kavram alanlarına ait coğrafya terimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle Prof. Dr.Recep Toparlı, Yrd. Doç Dr. Hanifi Vural ve Yrd. Doç. Dr.Recep Karaatlı'nın hazırlamış olduğu Kıpçak Türkçesi Sözlüğü adlı eserden bu kavram alanlarına ait coğrafya terimleri taranmış ve bu tarama sonucunda tespit edilen terimler orman kavram alanına giren coğrafya terimleri, dağ kavram alanına giren coğrafya terimleri ve tepe kavram alanına giren coğrafya terimleri olmak üzere üç grupta incelenmiştir. Bu terimler, eserdeki anlamları ile ve varsa ek bilgiler ile birlikte verilmiştir. Ardından ilgili terimler etimolojik olarak incelenmiş ve bunların tarihî süreç içindeki durumları ortaya konmaya çalışılmıştır. Son olarak, ele alınan bu terimlerin Türkiye Türkçesindeki kullanımlarına yer verilmiştir. Çalışmanın inceleme kısmında yer alan coğrafya terimlerinin etimolojik açıklamaları başta Clauson'un eseri olan An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish adlı sözlükten olmak üzere Marttı Rasanen'e ait Versuch Eines Etymologıschen Wörterbuchs Der Türksprachen adlı sözlük ve V.M.Nadalyaev, D.M. Nasilov, E.P.Tenişev, A.M.Şerbak birlikteliğinde hazırlanan Drevnetyurskiy Slovar adlı sözlük kullanılarak yapılmıştır. Bunların yanı sıra Andreas Tietze'nin Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati ile Hasan Eren'e ait olan Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü ve Tuncer Gülensoy'un yazmış olduğu Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüğü adlı eserlerden de yararlanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Geographical Terms Of The Forest, Mountains, Mountains Within The Turkish Language
2020
Yazar:  
Özet:

The Turkish, XIII. from the 16th century. It is one of the historic Turkish legacy that has continued its existence in a field ranging from the steps of South Russia to the Middle East geography for a century. In this period’s works, which contain a rich word existence of various conceptual fields, many social, economic, ethnological, folklore, and geographical elements of the Turkish culture are included. In this study, the aim is to study the geographical terms of the forest, mountain, mountain conceptual areas by moving from the works written in Kıpçak Turkish. First of all, Dr. Recep Toparlı, Yrd. Dr. Hanifi Vural and Yrd. and do. by Dr. The Kıpçak Turkish Dictionary, which was prepared by Recep Karaatlı, has scanned the geographical terms of these conceptual areas and the terms identified in this scan have been studied in three groups, including the geographical terms entering the forest conceptual area, the geographical terms entering the mountain conceptual area and the geographical terms entering the mountain conceptual area. These terms are given with the meaning of the work and if there is additional information. The relevant terms were then studied etymologically and tried to reveal the circumstances within the historical process. Finally, these terms are addressed in the use of Turkish. The ethymological descriptions of the geographical terms included in the study’s study section are mainly Clauson’s work, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish, Marttı Rasanen’s Versuch Eines Etymologıschen Wörterbuchs Der Türksprachen’s dictionary and V.M.Nadalyaev, D.M. Nasilov, E.P.Tenişev, A.M.Serbak's association was prepared using the dictionary Drevnetyurskiy Slovar. In addition to this, Andreas Tietze's Historical and Ethymological Turkish Lugati and Hasan Eren's Ethymological Dictionary of the Turkish Language and Tuncer Gülensoy's Turkish Dictionary of Turkish Words' Origin Information Dictionary were also used.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.402
Atıf : 2.506
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini